21.09.2023 | 18:58

Изложбата „Плакатът“ на Людмил Чехларов пристига във Варна

Изложба, която събира в цялост приноса на едно от големите имена в българското изкуство в областта на приложната графика, пристига на 6 март във Варна и ще бъде експонирана в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“. Откриването на изложбата е от 18:00 часа.

Под лаконичното име „Плакатът“ тя представя творчеството на Людмил Чехларов – един от доайените на сценичния плакат у нас.

Изложбата е организирана от Художествена галерия – Добрич, и е свързана с впечатляващо дарение, което музеят получава от проф. Чехларов в края на 2021 г. Дарението хронологично документира творческия път на Людмил Чехларов, формирането на визуалния му почерк и влиянието му върху развитието на съвременния плакат в България. Централно място в колекцията заемат театралните афиши на Държавния сатиричен театър „Алеко Константинов“ – София, от 60-те години на ХХ век до наши дни. Людмил Чехларов е роден в Добрич, завършва Националната художествена академия, специалност „Плакат“, в курса на проф. Александър Поплилов. Веднага след Академията започва работа като плакатист в Държавния сатиричен театър. Носител е на многобройни национални и международни отличия в областта на плаката. Един от основателите на Триеналето на театралния плакат в София. Дълги години е сред уважаваните преподаватели в НХА, професор по приложна графика. Плакатите на Людмил Чехларов са провокативни и предизвикват зрителя да влезе в театралната зала и да открие какво се крие зад неговите образи.

Експозицията ще остане в Градската художествена галерия на Варна на ул. “Л. Каравелов” 1 до 23 март 2023.

Източник: Радио Варна

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights