21.06.2024 | 21:31

Изложбата „Природата на връзките“ се откри в културния център „РеБонкърс“ във Варна

Снимка: Валентина Добринчева / БТА

Изложбата „Природата на връзките“ на куратора Ирина Баткова се откри в културния център „РеБонкърс“ във Варна. Тя е основното събитие на Форума за съвременно визуално изкуство „Буна“ и показва интерпретация на темата с видео, принтове, инсталации, обекти и пърформанс на десетте артистки Наталия Йорданова, Надежда Олег Ляхова, София Димова, Мариана Василева, Дагмар Шурер, Леда Ванева, Албена Баева, Гьонюл Нюхоглу, Боряна Росса и Боряна Петкова.
Концепцията на кураторката включва преосмислянето на природата на разнообразните взаимоотношения между хора, места, култура и природа в различните общности. Според Баткова сред различните по своята същност човешки дейности се откроява изкуството и то винаги успява да провокира човешкото познание с неочаквани дискурси и гледни точки. Тя припомни, че екологията се появява като понятие през XIX век и изучава взаимодействията между организмите и средата, в която живеят, но голяма част от нейната теоретична структура се появява едва през ХХ век и включва голямо разнообразие от под-полета. Развитието на философския анализ на екологията, който е бил ограничен до аспекта на населението, общността и екосистемата, включва обяснение на съответните понятия и връзки между екологично разнообразие и стабилност, природата на законите и теориите в екологията, стратегиите за изграждане на модели, посочи тя и добави, че съвременната идея на грижата за себе си включва не само защита на индивидуалните права и свободи, а и защита на екологичното благосъстояние на другите включително естествената среда, с която сме постоянно свързани.
В изложбата Наталия Йорданова показва инсталацията „Добър слушател I”, която е базирана на сетивността, опирайки се на изследвания на слуха на водни животни. Надежда Олег Ляхова участва със своето видео „Дупки (лято), част от нейна серия с истински истории. Мариана Василева е направила инсталация с неон, който свети с надпис „Thing/к big”. Албена Баева размишлява върху изкуствения интелект в своето видео с развят бял флаг с QR код. Боряна Росса участва с шест жикле принта „Жените в българското кино“, в които са показани героините от филми като „Понеделник сутрин“, „Отклонение“, „Вълчицата“, „Воевода“. Гьонюл Нюхоглу е подготвила порцелановата инсталация „Отвъд“, а Дагмар Шурер – десетминутна цифрова анимация „Откъде започва останалата част от света“.
Кулминацията на откриването на изложбата бе пърформансът „Пазител“ на артистката Боряна Петкова, която рисува върху бяло пано, обкована в решетка със стъклени тръби, с високо вдигнати над главата ръце, фокусирайки темата за ограниченията в творчеството.
Ирина Баткова е художник, писател и изкуствовед. Тя бе куратор на избрания с конкурс проект „Ето къде си“ на Михаил Михайлов, с който България се представи на 59-то Венецианско биенале. Нейната изложба „Природата на връзките“ е базирана на идеи от труда на американската философка Мери Ан Уорън, която разглежда потисническите концептуални рамки, една от които е идеята за разглеждането като паралелни на дуализмите мъжко срещу женско и култура срещу природа.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights