30.05.2024 | 16:43

Изложбата „Реликви от Априлската епопея 1876 Панагюрище” бе открита с гръм на черешово топче и пушки

Снимки: Ангел Радилов

С жива картина , представяща избухването на Априлското въстание и освещаването на главното въстаническо знаме, реализирана от възстановчиците от РК „46-и пехотен Добрички полк” започна откриването на гостуващата изложба „Реликви от Априлската епопея 1876 Панагюрище” в зала „Възраждане” на РИМ в Художествената галерия на Добрич.


Сред над 80-те експонати, подбрани от музейните специалисти в Панагюрище са множество оръжия и лични вещи на участници в Априлското въстание, сред които Евангелието и пищова на поп Груйо Бански, пушката „Уинчестър” на Лука Ланджев и др. Уникални са и самоделните оръжия, изработени от самите въстанници – те онагледяват трудностите, които среща революционния комитет при въоръжаването , но същевременно и стремежа на българина към свободата, готовността му да се противопостави с примитивни средства на отлично въоръжената османска имперска армия.

В изложбата е показано и снаряжението, използвано от въстанниците – калъпи за леене на куршуми, паласки, фишеклъци, барутници, манерки и др. Посетителите ще видят и кутия за пренасяне на революционната поща. За жестокото потушаване на въстанието свидетелства и списък на заграбеното имущество и стоки в Панагюрище. Част от изложбата е и традиционно женско градско облекло, носено от дамите в Панагюрище през 70-те години на 19-ти век.
В експозицията със свои експонати се включва и Регионалния исторически музей в Добрич, както и РК „46-и пехотен Добрички полк”. Местният военноисторически клуб ще представи облекло и снаряжение на османската редовна армия, башибозука и черкезите. Две пълноразмерни реплики на черешово топче и планинско оръдие, изработени в пълно съответствие с оригиналите от добричките реконструктори. Въоръжението на противника ще бъде представено с експонати от фонда на РИМ-Добрич.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights