28.02.2024 | 14:42

Изложбата „Светът на операта в картини“ с премиера в италианската столица Рим

Проектът „Операта – музикалната живопис“ на Консулския кореспондент на Република Италия във Варна, осъществяван в партньорство с Фондация за изкуство „Йордан Петков“ и галерия Ларго, продължава с две събития в Италия. На 01 ноември 2023 от 18:00 часа в концертната зала на Български културен институт „Борис Христов“ в Рим ще се състои концерт оперни арии с участието на италианското сопрано Киара Таркуини и артистите от Държавна опера Варна Гео Чобанов – бас и Стефан Бояджиев – пиано.

На 02 ноември 2023 година от 18:00 часа в галерия „България“ на Българския културен институт „Борис Христов“ в Рим, Директорът на галерия Ларго Нели Вълчева ще представи кураторския си проект „Светът на операта в картини“. В изложбата участват българските художници Лора Маринова, Иван Обретенов, Светлин Ненов, Цанко Цанков, Виолета Радкова, Здравка Василева, Владимир Киров, Цветелина Русалиева, Светослав Косев и Атанас Марков, който е автор на приложението за добавена реалност. Италианските участници са Фабио Калвети, Франко Фортунато, Акилле Курателла, Франческо Нези и Паоло Федели. Експозицията гостува в ДКИ Двореца в Балчик през юли 2023, в галерия Ларго – през август 2023 и в Национален музей „Борис Христов“ в София през октомври 2023 г. Последното гостуване на уникалната изложба, преди тя да се завърне в България, е в италианската столица.

В рамките на проекта „Операта – музикалната живопис“ на 9 октомври 2023 г. в Италианското посолство в София се състоя церемонията по връчването на годишните награди Aquila D’Oro Imternational под мотото „Културата – Фениксът на цивилизацията“. Наградите „Aquila D”Oro International” (Златен орел) се връчват от 18 години от Асоциация Корфиниум Онлус на изтъкнати личности с принос към обществените отношения в областта на издигането и върховенството на човешките права, хуманните ценности и културните стандарти на цивилизационния процес. За първи път в 18 годишната история наградите се връчват в страна извън Италия, а тази година номинираните личности бяха основно българи. Престижното отличие беше връчено на оперната прима Райна Кабаиванска, на диригента и директор на Софийска филхармония Найден Тодоров и на директора на Държавна опера Варна маестра Даниела Димова. Специални награди от фондация Корфиниум Онлус получиха и директорът на ДКИ „Двореца“ Балчик Жени Михайлова, директорът на Национален музей „Борис Христов“ Елена Драгостинова, деканът на Факултета по изобразително изкуство на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ проф. Светослав Косев, посланикът на Италия у нас, Н. Пр. Джузепина Дзара и консулският кореспондент на Италия във Варна Антонио Таркуинио. Награда за заслуги получи и Регионалният исторически музей във Варна, а оличието прие неговият директор д-р Игор Лазаренко.

Горди сме, че почти всички наградени с престижните отличия „Златен орел“ личности са тясно свързани с реализацията на проекта „Операта – музикалната живопис“, иницииран от Италианското консулство във Варна, подкрепен финансово от Фонд Култура на Община Варна и организационно от Фондация за изкуство „Йордан Петков“ и Арт Галерия Ларго.

Престижното събитие се осъществява в сътрудничество с Посолството на Италия в България и Италианския културен институт в София, под патронажа на Министерството на културата на България и с финансовата подкрепа на Община Варна чрез Фонд Култура, Аресгаз ЕАД, Лазер Лоджистик ООД, Рослин Хотел Димят Варна, Кребс ООД, Конфиндустрия България.

Нели Вълчева

   

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights