19.06.2024 | 0:46

Изложбата „Сърцето на България. Шедьоври от Рилската света обител“ гостува в Дебрецен

Снимка: Български културен институт, Будапеща

В библиотека „Петер Мелиус Юхас“ – във втория по големина унгарски град – Дебрецен, беше открита документалната изложба „Сърцето на България. Шедьоври от Рилската света обител“. 

Тя е подготвена от екип на Института за балканистика с Център по тракология при Българската академия на науките с благословението на Игумена на Рилската света обител и любезното съдействие на Държавния културен институт към Министъра на външните работи на България. 

Събитието бе осъществено с подкрепата на Българския културен институт в Будапеща и беше част от официалната програма за честване на 25-та годишнина на Българското малцинствено самоуправление в Дебрецен, става ясно от информация в социалните мрежи на Културния ни институт в Будапеща. 

При откриването на експозицията приветствия поднесоха Христо Полендаков, извънреден и пълномощен посланик на България в Унгария, Пламен Пейков, директор на Българския културен институт в Будапеща, Симеон Варга, застъпник на българската малцинствена общност в Унгарския парламент и Данчо Мусев, председател на Българското републиканско самоуправление в страната. 

В словата си, наред с поздравленията към присъстващите, те поставиха акцент върху факта, че изложбата гостува в Дебрецен броени дни след нейното представяне в Централата на ЮНЕСКО в Париж по повод 40-годишнината от включването на Рилския манастир в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights