24.07.2024 | 22:34

Изложбата „Хора и улици. Град като град“ представя Търговище през годините

Изложбата „Хора и улици. Град като град“ представя Търговище през годините. Посветена е на 90 години от преименуването на града и 65 години от обявяването му за окръжен център. Изложбата е фото-документална и е дело на Регионалния исторически музей (РИМ) в Търговище. Тя ще бъде представена на обществеността на 26 юни по обяд, съобщи директорът на културната институция Магдалена Жечевац.
Изложбата се реализира с финансовата подкрепа на Община Търговище по Програма „Култура плюс”. Тя съдържа шест метални табла с двустранни постери, проследяващи историята на търговищките улици и на част от хората, чиито имена носят. Паната ще бъдат подредени в централната част на областния център.
Автори на изложбата са д-р Тоня Любенова и Светлана Аврамова – главни уредници в отдел „Нова и най-нова история” на РИМ – Търговище.
Справка на БТА показва, че от 1934 г. Ески Джумая се нарича Търговище – име, което съответства на зараждането и развитието на града като панаирен и търговски център през вековете. Най-интензивно развитие Търговище изживява през втората половина на ХХ в. Градът заема централно място в стопанския и културен живот на региона, особено след 1959 г., когато става административен център на окръг, а по-късно и на област.
Изложбата „Хора и улици. Град като град.” ще остане експонирана до ноември, пише БТА.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights