18.07.2024 | 16:41

Изложбата „Хунгарикуми“, организирана по повод Унгарското председателство на Съвета на Европейския съюз, бе открита в София

Снимка: Милена Стойкова/БТА Снимка: Милена Стойкова/БТА

Изложбата „Хунгарикуми“, организирана по повод Унгарското председателство на Съвета на Европейския съюз, бе открита днес в градината „Кристал“ в София.

На 28 табла експозицията представя подбор от „Колекцията на хунгарикумите“, в която могат да се открият избрани ценности, разкриващи създадените от унгарците духовни, културни и материални блага. Унгария пое председателството на Съвета на ЕС от 1 юли.

„Избрахме темата на тази изложба с цел да ви запознаем с Унгария още по-добре. Да ви представим такива елементи от Унгария, които са много важни за нас и нашата култура, които са част от ежедневието ни“, каза директорът на Унгарския културен институт Сандра Мишкеди.

Изложбата бе открита от д-р Миклош Борош, извънреден и пълномощен посланик на Унгария в България. „Очевидно всички тук присъстващи знаят много за Унгария и Будапеща. Всеизвестно е например, че супата гулаш, херендският порцелан и избраното за символ на Унгарското председателство на Съвета на Европа кубче на Рубик се свързват с Унгария. Но дали знаехте, че съществува правно понятие, което е събирателно за специфичните унгарски ценности – т. нар. „хунгарикуми“, представляващи духовните, културни и материални блага, създадени от унгарците?“, каза той.

Посланик Борош обясни, че от 92 хунгарикума в тази изложба са подбрани 38. „Сред тях има такива, които се свързват с гастрономията, с културното наследство, спорта, околната среда, иновациите и туризма. Има добре познати, но също така ще има и такива, които ще ви учудят. Но точно това беше целта ни – да ви запознаем с многоликата унгарска култура, която обогатява и европейската“, отбеляза посланикът на Унгария в България.

Заместник-кметът на София в направление „Култура, образование, спорт и младежки дейности“ Яна Генова поздрави организаторите на събитието за подхода да изберат да представят Унгария по този начин. „Не само през културното наследство, но и през живите традиции, през онази част от приноса на Унгария, която все още е част от голямата европейска култура и през връзките на Унгария с голямото европейско семейство“, каза тя.

Според нея изборът на място за изложбата също е много подходящ, защото през градината „Кристал“ минават много хора и това ще бъде начин те да научат повече за Унгария, да вземат самолета до там и „се надявам и това да бъде начин младите хора на София да разберат и за това какво значи председателство на Съвета на Европейския съюз, защото изложбата е по този повод“, отбеляза Генова.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights