25.06.2024 | 21:12

Изложбата Expanded Art ще бъде представена в НАТФИЗ в рамките на фестивала Shapeshift

Изложбата Expanded Art ще бъде представена в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ в рамките на фестивала Shapeshift. Той се провежда от 31 май до 2 юни в София, а темата му е „Прекалено ли е да мечтаем за утопия?“. Изложбата е посветена на темата за автентичността, как възприятията ни тълкуват това, което виждат, и как технологиите си играят с въображението ни, съобщават организаторите.

Куратор на проекта е Аника Майер, която участва и като артист. Свои проекти представят и Уилям Латам, Клаудия Харт, Аника Майер, Alonerone и Петко Танчев.

По думите на екипа изложбата представя творбите на осем артисти, които работят с нови технологии и изкуствен интелект, създавайки NFT произведения, отварящи диалог за формата на изкуството. „Днес живеем в свят, в който както историята, така и фактите са личен избор. Появата на изкуствения интелект означава, че всяка лъжа вече може да има убедителни визуални доказателства. Сега всичко или нищо е истина“, казва Филип Толедано, един от артистите в изложбата. Той е автор на серията „Другата Америка”, която поставя под въпрос представата за истинността във фотографията, размивайки границите между реалност и фикция. 

Организаторите отбелязват, че от сюрреалистични пейзажи до натрапчиво реалистични сцени, всяко изображение, генерирано от AI, приканва публиката да постави под съмнение възприятията си и да преосмисли разказите, които оформят нашето разбиране за миналото.

Специално за изложбата NextDC създава интерактивна инсталация –  Shapeshift, в която посетителите могат в реално време да създават или променят дигиталната среда. Shapeshift e вдъхновена от трансформиращата сила, присъща на всеки от нас, и позволява на участниците директно да се намесват в пространството. Инсталацията провокира всеки желаещ да изследва средата, създавайки свое собствено изкуство.

Както БТА писа, Shapeshift е тридневен фестивал с лекции, работилници, изложби, кино прожекции и музика, в който се разглежда темата за непрекъснатата технологична трансформация и пресечната точка между човечност, творчество и новаторство. Чрез лектори от различни сфери и различни изживявания по време на фестивала се изследва как изкуството, науката, технологията и човешкото любопитство формират и променят света, в който живеем.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights