13.06.2024 | 13:43

Изложба „Български везбени мотиви „Български везбени мотиви от края на XVIII до средата на XX век“ бе открита в АЕМО „Старият Добрич“

ЕЛИЦА ТОДОРОВА ТРИО

Кметът на Добрич Йордан Йорданов бе гост на откриването на изложбата „Български везбени мотиви от края на XVIII до средата на XX век“, организирана от Народно читалище „Български искрици – 2016“ г., Регионален исторически музей – Добрич и Община град Добрич. Специален гост-изпълнител бе уникалното ЕЛИЦА ТОДОРОВА ТРИО! Елица Тодорова – глас и тарамбука, Александър Тодоров – гайда, Николай Костадинов – китари. В знак на уважение и признателност за ползотворното сътрудничество Народното читалище „Български искрици“ връчи на кмета Йордан Йорданов благодарствен адрес.  

Уникалната експозиция е резултат от организирания от добричкото читалище първи по рода си международен конкурс „Мотивът – основен елемент в българската шевица, пазещ родовата ни памет“, в рамките на който са получени над 350 мотива, представени от индивидуални и колективни творци от различни краища на България, от българските общности зад граница – Бесарабия (Украйна и Молдова), Таврия, Банат, Северна Добруджа и от наши емигранти в САЩ, Испания и Италия. Целта на инициативата е да се възстанови зашивът (платното с мотиви) като начин за съхранение на старинните везбени български мотиви и да се създаде възможно най-пълен каталог на запазеното до днес уникално богатство от шевици от различни места на българското етническо землище и на общностите на сънародниците ни зад граница. Идеята на организаторите е пътуващата изложба да премине през всички етнографски области, от които са изпратени старинните образци на български везбени реликви. След успешно гостуване във Варна, Разград, Самоков, Банско и с. Липен колекцията с отличените шевици се представя и в Добрич. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights