29.05.2024 | 14:04

Изложба „Каменни бродерии от Нова Каховка върху текстил” ще бъде открита в Шумен

Изложбата “Каменни бродерии от Нова Каховка върху текстил” на украинската художничка Таня Болгарова е част от проект, чиято цел е опазването на културното наследство на Украйна. Таня Болгарова е IT специалист, керамик, майстор в бродирането на килими. Чрез своето изкуство художничката пренася архитектурни орнаменти от разрушени от войната сгради в град Нова Каховка върху текстилни пана, изпълнени в техниката на килимарската бродерия, съобщават от галерията.

Нова Каховка е млад град в Херсонска област в южната част на Украйна, който е паметник на архитектурата, градоустройството и монументалното изкуство. Голяма заслуга за това има украинският художник Григорий Довженко, който принадлежи към известната школа на Михайло Бойчук.

През 1953–1954 г. Довженко проектира хиляди орнаменти за стените на жилищни и обществени сгради в Нова Каховка, включващи украинската традиция, барока, казачеството.

Григорий Довженко патентова техниката си за „резба върху прясна мазилка с рисунък на основата на поливинилхлоридни синтетични смоли“. С тази техника той създава повече от 2000 кв.м декоративни пана в Нова Каховка. За всяка къща с „бродерия“ той разработва собствен уникален орнамент. Винаги се съобразява с много фактори: местоположението на къщата в квартала, предназначението ѝ, цвета на фасадата ѝ и естественото осветление. Преобладават флоралните орнаменти, което свързва украинското модерно изкуство с народната бродерия. Днес „каменните бродерии от Нова Каховка“ са добре познат символ на Южна Украйна.

Изложбата ще бъде открита на 10-ти май 2024 г. от 17.30 ч., І етаж на Художествена галерия „Елена Карамихайлова”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights