21.06.2024 | 21:15

Изложба на Йордан Кисьов “МЕЖДУ НЕБЕТО И ВОДАТА”

Изложбата „Между небето и водата“ е продължение на поредица изложби на Йордан Кисьов, включваща предходните „Уплътняване на празнотата“ (Контейнери) (2019, СБХ – зала „Райко Алексиев“) и „Отразено време“ (Утайката от кафето) (2022, в същата зала). 

„Въпреки на пръв поглед коренно различна като стил и търсене, мисля, че съм постигнал едно извисяване чрез синьото на небето и водата – един катарзис от докосването на Сакралността. Може безкрайно да наблюдавате движението на течащата река, мощното дихание на океана в приливите и отливите и мощната сила на разбиващата се вълна, но те никога не ще станат скучни, защото винаги ще ни връщат към въпроса за нашата цел в живота…“, казва авторът.

СЪЮЗ НА БЪЛГАРСКИТЕ ХУДОЖЖНИЦИ

Изложба на Йордан Кисьов “МЕЖДУ НЕБЕТО И ВОДАТА”
Изложба на Йордан Кисьов
живопис

14 – 28 юни 2024
СБХ – зала „Райко Алексиев“

откриване: 14 юни, петък, 18:00 часа

За творческите си постижения през 2020 Йордан Кисьов получава Националната награда за живопис на името на Владимир Димитров – Майстора. Тази награда включва покана към нейния лауреат да представи самостоятелна изложба в залите на Художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора“ през 2022. 

Роден е през 1945. Завършва Художествената гимназия в София в класа на Димитър Арнаудов, а после монументална живопис във Факултета по изобразително изкуство към Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“. През 1973 постъпва на работа като уредник в Художествената галерия в Силистра; от 1990 до 2013 е неин директор.

Реализирал е голям брой самостоятелни изложби; участва и в пленери и биеналета, организирани от СБХ, чийто член е от 1976. През 1986 получава званието „Заслужил деятел на културата“. Негови произведения са притежание на почти всички галерии у нас, както и на частни колекционери в България, САЩ, Германия и други държави.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights