21.07.2024 | 19:35

Изложба – представяне “ТРОIА на Патер  Апалилуна

Институтът по експериментална морфология, патология и антропология с Национален антропологичен музей ви кани на изложба – представяне “ТРОIА на Патер  Апалилуна”, с автор Никола де Зеко, съобщават от БАН.

Книгата “ТРОIА на Патер Апалилуна” на Никола де Зеко рисува картини и разказва за събития през периода от 3500 г. пр. Хр., до късната Античност и началото на Средновековието (VI-VII в. сл. Хр.). Троянската война е представена чрез троянските герои и техните съюзници, с имената им от Омировата ИЛИАДА, както и чрез лидерите на петте легиона, защитавали града.

Историческата приказка “ТРОIА на Патер Апалилуна” проследява и пътя на Антенор от Троя, предвождал след войната част от пафлагонците от Анатолия към земите на днешна Италия.

Интересът на автора към античната история възниква в детството и прераства, заедно с пътуванията му по историческите места, в една нова кауза – изследване на общата антична анатолийска история на балканските и италийските народи.

Събитието ще се състои на 12.01.2023 г. (четвъртък) от 16:00 часа в сградата на Национален антропологичен музей към ИЕМПАМ – БАН (София, бул.”Цариградско шосе” 73).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights