08.12.2023 | 17:08

Изложба разказва сливово-ракиени истории в Музея на занаятите в Троян

На 22 септември в 16.00 часа в централната сграда на Музея на занаятите в Троян ще бъде открита изложбата „Сливово-ракиени истории“, съобщават организаторите.

Изложбата е многопластова, с богат и интересен изобразителен и текстов материал, който обхваща отглеждането на сортовете сини сливи, брането и преработката им за ракия и други производи, като сладка, мармалади, маджуни, пестил и за сушене. Изваряването на ракия е поетапно описано, придружено от видеофилми, които се активират с QR код. Представени са три технологии – домашен казан, градска казанка и фабрично производство във „ВИНПРОМ – ТРОЯН“ АД. Описани са съдовете за варене и консумация. Разказана е 75 годишната история на „ВИНПРОМ – ТРОЯН“ АД. Разкрити са тайните на манастирската буреновка. Проследена е историята на Празника на сливата/Български фестивал на сливата, който навършва 30 години. Описани са типичните за Троянско мезета за ракия. Разказани са любопитни факти и хумористични истории и как се пие на Балканите и по-на запад.
Изложбата включва съдове за изваряване и консумация на ракия от фондовете на Музея на занаятите, етикети и бутилки използвани в производството на „ВИНПРОМ – ТРОЯН“ АД, материали използвани по време на Празника на сливата. В изложбата участва художника Цветомир Велешки с диорамни композиции на сливово-ракиена тематика.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights