21.07.2024 | 20:49

Изложба с християнско изкуство от колекцията на първия частен музей в България „Арете“ е експонирана в Археологическия музей – Варна

Снимка: Археологически музей - Варна

През 2023 г. в зала „Юг“ на Археологически музей – Варна ще можете да видите изложба с християнско изкуство от колекцията на първия частен музей в България „Арете“, съобщават от културната институцията.

Създател на най-стария частния музей в България е проф. Димитър Иванов – историк, журналист, специалист по национална сигурност, директор на Института по теория и практика на лидерството „Стефан Стамболов”, автор на множество монографии по история, политика и културно наследство и на стотици статии и есета, бивш офицер от МВР.

Ядрото на гостуващата в Археологически музей – Варна колекция са изображения на светци войни (Св. Георги, Св. Димитър, Св. Теодор Тирон, Св. Теодор Стратилат, Св. Мина) върху икони (оригинали и копия), щампи, нагръдни иконки от метал, пафти и др. Тези произведения вдъхновяват и заглавието на колекцията: „Армията на Бога“. Постепенно обаче тя е разширена с включване на икони и други произведения на християнското изкуство представящи Христос, Св. Богородица,различни светии и eвангелски сцени.

Оригиналните икони в изложбата са в голямата си част от XIXв. с няколко изключения от края на XVIIIв. Колекцията включва и поредица от висококачествени копия на известни икони от територията на днешна България и днешна Република Северна Македония.

Особено внимание привлича копието на прочутата керамична икона на Св. Теодор, открита в развалините на средновековния манастир в местността Патлейна край Преслав.

Друг интересен акцент е оригинален триптих поменик от Търновско, в който са се записвали имената на енориашите, за да бъдат споменавани по време на светата литургия.

„Армията на Бога“ е само една от колекциите на първия частен музей в България „Арете“. Музеят притежава също колекции от графика и малка пластика и от антично изкуство.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights