23.02.2024 | 6:12

Изложба „Фигура и пространство“ на К. Николова и И. Димитрова ще бъде открита в Галерия „Юка“ във Варна

Изложбата „Фигура и пространство“ на Кремена Николова и Ирена Димитрова продължава серията съвместни изяви на двете художнички. Техният първи проект бе вдъхновен от природния пейзаж (“Началото на есента“). Сега след празниците, веселието, подаръците и шарените светлини, те отправят поглед към човека и неговото съществуване, без много цветове, вглъбени в неговото лично пространство.

В новия проект те „изследват“ отношенията между човека и природата, културата и технологиите, както и вътрешният свят на „хомо сапиенса“. Художничките насищат пространството около фигурите с универсални символи и фантазийни образи основно в монохромни цветове.

Работите са изпълнени предимно в техниките на туша и акварела, като според авторките, те най-добре отговарят на проектния замисъл. Ирена Димитрова представя и няколко фотографии, в които отправна точка са част от нейните рисунки в изложбата.

Изложбата „Фигура и пространство“ ще се открие на 10 януари – сряда, от 18:30 часа, в галерия „Юка“ – ул. „Васил Друмев“ № 23. Тя ще продължи до 9 февруари 2024 г.

За художничките: Кремена и Ирена са възпитанички на Националното училище на изкуствата „Добри Христов“ Варна от випуск 1999г.
Ирена Димитрова е завършила 2015 г. „Живопис и нови медии“ във Висше училище по изкуства и дизайн Саар в Саарбрюкен, Германия и докторска степен по изкуствознание от Института за изследване на изкуствата към БАН през 2017 г.
Кремена Николова е завършила Пространствено оформление през 2007 г. във Варненски Свободен Университет „Черноризец Храбър“, където е работила като асистент няколко години, след което е работила дизайнер на свободна практика. От няколко години тя се завръща към изобразителното изкуство и започва активно да рисува и участва в културния живот на България.
И двете художнички са участвали в много изложби в страната и града си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights