19.05.2024 | 11:56

Изложба „Царствени ботаници“ беше открита в Университетска ботаническа градина – Балчик

Университетска ботаническа градина – Балчик открива изложба „Царствените ботаници“, посветена на 130 годишнината от рождението на Цар Борис III Обединител, съобщават от УБГ.

   Цар Борис III  и неговият баща – Цар Фердинанд I са едни от малкото монарси в Европа, които са били истински учени – естественици със задълбочени познания по  зоология, орнитология, ботаника и философия. Приносът им за опознаването, описанието и опазването на българската природа, както и за развитието на естествените науки в България в края на XIX и първата половина на XX век е огромен.

   Най-голямата заслуга на Цар Фердинанд I в областта на природните науки е създаването на няколко научни институции, обединени под името Царски природонаучни институти, сред които и  Царските Ботанически Градини – най-богатите и разнообразни градини в цяла Южна Европа по онова време.

   Цар Борис III продължава делото на своя баща в областта на естествените науки като организира екскурзии за попълване на ентомологичните и ботанически колекции, съдейства за създаването на лаборатории за научни изследвания, финансира печатното издание „Известия на Царските Природонаучни Институти“. Царската Ентомологична станция съдържа сбирки с около 20 000 вида и е най-голямата на Балканския полуостров. Пре 1928г. Цар Борис III е провъзгласен за почетен доктор по природни науки. Церемонията се състои в Софийския Университет под  ръководството на ректора проф. д-р Георги Шишков.

    В знак на признателност към българските монарси и техния принос в развитието на ботаническата наука в България, учени наименоват на тяхно име новооткрити растителни видове, сред които Anthemis regis-borisii Stoj. & Acht. (Цар-Борисово подрумиче), Verbascum tzar-borisii (Davidov ex Stoj.) Stef.-Gat. (Цар-Борисов лопен), Saxifraga ferdinandi-coburgi Kellerer & Sünd. (Фердинандова каменоломка), Arabis ferdinandi-coburgi Kellerer & Sünd (Пиринска гъшарка).

   Изложбата „Царствени ботаници“ е подредена в Божествената градина на Университетска ботаническа градина – Балчик и може да бъде разгледана всеки ден от 08:30 до 19:00 часа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights