23.02.2024 | 5:06

Изложба „25 години клуб Вар/т/на и приятели“

На 8 декември – петък, от 18 часа, в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“, ще се открие изложбата „25 години клуб Вар/т/на и приятели“. Тя е посветена на известната арт-група, основана от Владимир Иванов, Веселин Димов и Цветан Кръстев – едни от пионерите на новите художествени форми в българското изкуство. На експозицията ще бъдат представени работи на членовете и приятелите на клуб „Вар/т/на“. В рамките на паралелната програма, на 9 декември – събота, от 11:00 до 12:30 ч., известните теоретици и художници Орлин Дворянов и Илиян Лалев ще изнесат лекции в ГХГ – Варна, посветени на „Вар/т/на“. В 13:30 часа ще започне кръгла маса по темата, която ще засегне и въпроса за ситуацията в съвременното изкуство.
Още за клуб „Вар/т/на“: той е замислен преди всичко като място за дискусии за съвременно изкуство и култура. Първите, присъединили се към клуба след неговото основаване в ателието на В. Димов през 1996 г., са варненските художници Ангел Ангелов и Бранимир Антонов. След тях идват Явор Цанев, Росен Радоев, Иван Русев, Стефка Георгиева, Петър Костадинов и други. С времето обединението започва да участва активно в художествения живот на морската столица и страната с експозиции. Клуб „Вар/т/на“ кани още колеги-художници за участие в своите проекти. Това са Илия Янков, Димитър Трайчев, Мария Зафиркова, Илиян Лалев, Орлин Дворянов, Дан Тенев, Гаро Кешишян и др., назовавайки съвместните изложби „Вар/т/на и приятели“.

Изложбата ще продължи до 31.01.2024 г. „25 години клуб Вар/т/на и приятели“ се провежда с финансовото съдействие на дирекция „Култура и духовно развитие“ към Община Варна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights