23.09.2023 | 7:06

Историческият парк в с. Неофит Рилски, област Варна, спечели гласовете на българите в годишните награди в туризма

Пресфото - БТА снимка: Цветомир Петров

Историческият парк в с. Неофит Рилски, област Варна, спечели гласовете на българите в годишните награди в туризма. Наградата в категорията „Изборът на българите“ връчи президентът Румен Радев. Тази вечер Министерството на туризма раздаде седмите Годишни награди в туризма, които за втора поредна година се провеждат под патронажа на държавния глава. Домакин на церемонията бе служебният министър на туризма д-р Илин Димитров. Сред официалните гости на събитието бяха министри, народни представители, посланици, кметове, представители на академичната общност, бизнеса, туристическите организации. Победителите в тазгодишните награди в туризма се оценяваха в 10 категории на два етапа. През първия всеки желаещ можеше да подаде кандидатурата си съгласно правилата за кандидатстване, публикувани на интернет платформата www.tourismawards.bg. Гласуването за финалистите започна на 28 ноември и продължи до 6 декември, като в този период хиляди потребители подкрепиха своите фаворити.

Победителите в Годишните награди в туризма получиха грамота и статуетка, изобразяваща символа на красотата на България и запазената марка на конкурса – българската роза.

Министър Димитров връчи наградата в Категория „Туристическа дестинация“ на Община Ардино. Кметът на общината Изет Шабан изрази надежда да се удвоят и утроят усилията в България за развитието на туризма и благодари за подкрепата за общината и региона в тази област.

В Категория „Туристическа атракция/обект“ председателят на парламентарната комисия по туризъм Цончо Ганев („Възраждане“) връчи наградата на „Исторически парк“, с. Неофит Рилски. Гордея се с този парк, каза Ганев и поздрави работещите и собственици му. Имаме нещо изградено, можем да видим части от нашата славна история, каза Цончо Ганев.

Служебният министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов връчи наградата в категория „Иновации“ на TravelLine-Bulgaria RoomMix Innovation 2022. Туризмът е важен сектор от икономиката ни и се радвам, че се връщаме не само към нивата отпреди пандемията, а скоро ще ги задминем, каза министърът. Той посочи, че в сектора работят около 27 000 компании и на труда им се дължат успехите, които днес се отчитат, допълни той.

В Категория „Специализиран туризъм“ награда получи Фестивал „Дефиле на младото вино“ – Съвет по туризъм – Пловдив. Отличието бе връчено от служебния министър на земеделието Явор Гечев. Сто и пет хиляди дегустации на вина направи това събитие в най-хубавите къщи на стария град. Туризмът е магия, вино, история, бъдеще, посочи министърът. Любозар Фратев, председател на УС на Съвет по туризъм – Пловдив, който прие наградата, отбеляза , че туризмът е преди всичко преживяване. Той напомни, че „Дефилето на младото вино“ е създадено преди 14 години и изтъкна, че всяка година стават все повече както участниците, така и посетителите на събитието. 

Заместник-председателят на Комисията по туризъм Небие Кабак (ДПС) връчи наградата в Категория „Туристическа община“ на Община Ветрино. 

В Категория „Журналистически материал на тема туризъм в България за 2022 г. в телевизия“ награда получи „България. Визитка“, Телевизия ТУРИЗЪМ – TVT, Георги Крумов. Тя бе връчена от председателя на Съвета за електронни медии Соня Момчилова. В Категория „Журналистически материал на тема туризъм в онлайн медия“ отличие получи „Стражите на Черно море“, ТВ МУ-Варна, Магдалена Тодорова, а наградата връчи Антон Кутев, говорител на МС.  

В Категория „Журналистически материал на тема туризъм в България за 2022 г. в печатна медия“ награда получи „Забърдо – родопското чудо, за което светът заговори“, списание „Дестинация България“, Павлинка Иванова, а отличието бе връчено от генералния директор на БНР Милен Митев, който посочи, че имаме нужда от повече добри новини и отбеляза, че българският туризъм може да е генератор на такива вести, а медиите ще разказват.

Наградата в Категория „Публикация на тема туризъм в България за 2022 г. в интернет блог“ получи „Забележителности в Троян и околността – култура, природа и духовност“, bulgarianonthego.blog. Наградата връчи фотографът Владислав Терзийски. Негова снимка на Белоградчишките скали впечатли милиардера Илон Мъск .

Министър Димитров връчи специалната награда на Министерството на туризма за международно признати постижения и устойчиво развитие в туризма на Община Пловдив. С подобни награди бяха отличени ресторант „Хепи“, здравният и уленес център на хотел „Интерконтинентал“. Други специални награди бяха за принос в позиционирането и популяризирането на бранд България и за международно признати постижения в туризма, с която бе отличен фотографът Владислав Терзийски. Десетки хиляди пъти са скочили търсенията в интернет на Белоградчишките скали, каза министърът при връчването на наградата. Терзийски благодари на Илон Мъск, че е видял България. Най-хубавото беше, че една положителна новина влезе в медиите, каза фотографът.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights