13.04.2024 | 12:47

Историята като шарж

„В лабораторията на художника“ от Александър Божинов Снимка: ХГ - Казанлък

Поглед върху темата през живота и творчеството на родоначалника на българската карикатура Ал. Божинов

Александър Божинов (1878-1968) преживява двете световни войни, Народния съд и още много политически преобръщания и изпитания. В живота му историята често се оглежда като в огледало и се отразява с абсурдното си лице.

За Божинов, за историята като гротеска, за хода на времето в шаржови и сатирични измерения говорим с проф. Ваня Добрева, проф. Боряна Бужашка от УниБИТ и със сценариста, писателя и драматурга Иво Сиромахов.

Иво Сиромахов споделя убеждението си, че и днес политическите нелепици се преглъщат по лесно чрез сатиричен поглед към тях. Боряна Бужашка разказва за Александър Божинов и изложбите на негови карикатури, които гостуват в различни градове на страната и в чужбина, при това се оказва, че не са загубили актуалност и въздействат и днес върху предимно младежка публика.

Ваня Добрева съобщи важни подробности от биографията на Александър Божинов, говори за неговата дружба с фигури като Елин Пелин и почти всички значими творци от новата българска история, както и за желанието му да завещае дома си в София на БАН, и там да се направи музей на карикатурата, което още не е осъществено.

Повод за разговора дава и наскоро публикуваната колективна монография „Щрихи към образа на Александър Божинов“, в която проф. Добрева и проф. Бужашка са част от авторския екип.

Източник: БНР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights