13.06.2024 | 13:00

Историята на манастирите в България описва Христо Шанов в книга

Историята на манастирите в България описва Христо Шанов в нова книга. „Манастирите на България. Манастири, манастирища, скитове, метоси и епископски резиденции (IV-XXI век)“ е първи том от мащабния труд на автора, съобщават издателите от „Изток запад“.

„В многолетната история на България е имало исторически превратности и изпитания, след които народът ни е оставал беззащитен и подчинен на поробители друговерци. Единствена опора на онеправданите хора са били българските манастири. Тяхна е заслугата за опазването на българщината, писмеността и националното ни достойнство като народ. Те са били нашите университети, консерватории, художествени академии и духовни огнища, в които са се изявявали талантливи зографи, учители, марангози“, коментира Христо Шанов.

По думите му, ако българите се запознаят с историята на нашите манастири, ще се почувстват богати и щастливи, защото ще могат да предадат познанието на своите деца, а те – на техните.

Христо Шанов е завършил Духовната академия през 1974 г. От 1979 до 2006 г. работи като експерт проучвател в Национален институт за паметници на културата – София.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights