24.07.2024 | 22:29

„История в линии“ представя архитектурната история на Народния театър

„История в линии“ представя архитектурната история на Народния театър.  Тя е подредена в новооткритото изложбено пространство – арт фоайе „Антракт“, при камерната сцена. Зрителите ще имат възможността преди и след представление, както и по време на антракт да разгледат експозицията, разказват от Народния театър.

В следосвобожденска модернизираща се София настойчиво се говори за необходимостта да се построи специална сграда за Народния театър, която, по думите на Иван Вазов, трябва да даде по-добри възможности „за бъдещото величие на драматическото изкуство в България“. През юни 1904 г., на мястото на дъсчения театър „Основа“, където преди това трупата е играла своите представления, започва строежът на новата сграда. Специално учреденият през 1898 г. фонд вече е нараснал на 350 000 лева.

За проектанти са поканени най-известните в Европа строители на театрални сгради – виенските архитекти Фердинанд Фелнер и Херман Хелмер, автори на превърнали се в забележителности театрални сгради във Виена, Одеса, Загреб, Прага, Висбаден, Братислава. Техните проектни чертежи са показани в настоящата изложба. Живописното оформление на тавана и стените в зрителната зала е възложено на известния виенски художник Рудолф Фукс.
Сградата е завършена в края на 1906 г. и е една от най-красивите постройки в столицата, оформена в модерния за времето си необароков стил, разполагаща с най-съвременна сценична техника, уютна зрителна зала и просторни фоайета.

Народният театър отваря врати на 3 януари 1907 г. Залата събира 900 зрители. Цените на билетите са между 1 и 4 лева, за галерията – по 50 стотинки. В дъното на партера има място за правостоящи. Високо горе на втори балкон местата са най-евтини и обикновено се запълват от по-бедни почитатели на театъра и студенти, за които единствено местата „при ангелчетата“ били достъпни.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights