30.05.2024 | 19:03

Италианско сопрано ще пее при откриването на 14-тото издание на „Опера в Летния театър“ във Варна

Откриването на четиринадесетото издание на фестивала „Опера в Летния театър“ във Варна ще започне с гала концерт със заглавие „Tutto Verdi“ на 16 юни. На сцената ще звучат арии, хорове и ансамбли в изпълнение на местни и гостуващи оперни певци под палката на италианския диригент Якопо Сипари Ди Пескасероли. Галата е посветена на 210 години от рождението на композитора Джузепе Верди.

Сред гост-изпълнителите, които ще пристигнат във Варна за събитието, е италианското сопрано Доната Д‘Анунцио Ломбарди, която е носителка на наградата „Пучини“ 2019 г., съобщават от Варненската опера, която организира летния фестивал на открито. Италианската певица не за първи път радва публиката и гостите на крайморския град. Нейният многопластов глас ще звучи в ариите на Виолета от „Травиата“ и Леонора от „Силата на съдбата“.

Френско-тунизийският тенор Амади Лага също ще влезе в роли от опери на Верди. Той ще дебютира на варненска сцена, след като е пял в оперните театри на Лайпциг, Верона, Марсилия и Дюселдорф. Лага има изключително развит висок регистър и съчетава певческо и актьорско изкуство, казат от екипа на Операта. В „Tutto Verdi“ той ще се превъплъти в Радамес от „Аида“ и Алфред от „Травиата“. Двамата с Ломбарди ще изпълнят и дуета на Аида и Радамес като музикален акцент на гала концерта.

Деветнадесет заглавия включва програмата на четиринадесетото издание на „Опера в Летния театър“, което ще се проведе до 31 август. Закриването също е с оперна гала. В нея ще гостува примата Соня Йончева, която ще пее с оркестъра на Варненската опера под диригентството на Кръстин Настев, с визуално оформление на сцената от Сребрина Соколова. 

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights