14.06.2024 | 18:27

КАВАРНА ОТБЕЛЯЗА ЛАЗАРОВДЕН И ЦВЕТНИЦА С ПРАЗНИЧНО БОГОСЛУЖЕНИЕ

Снимки: Община Каварна

По повод големият християнски празник Лазаровден, който по традиция се отбелязва 8 дни преди Великден, Община Каварна организира общоградско честване. Пред храм „Св. Успение Богородично“ гостите на събитието бяха посрещани с китка здравец и пожелание за здраве, доброта и взаимно уважение между млади и стари.

Началото на празничната програма сложи ревю на автентични народни носии. Оригиналните одежди, пресъздаващи уникалните елементи на традиционното добруджанско женско облекло от региона на Северното Черноморие бяха представени от местни девойки.

Символично отец Василий, в служение с гостуващи свещеници, благослови празника, като нарече за здраве, плодородие и благополучие на дома. Веселието на открито продължи с лазарските песни на деца от ДГ „Радост“ и

ДГ „Здравец“ и изпълнения на ученици от СУ „Ст. Караджа“ и лазарски наричания на възпитаници от ОУ „Й. Йовков“. Придържайки се към традициите своите звънки народни песни поднесоха и най малките възпитаници на Детски народен хор „Шарено коланче“ при НЧ „Съгласие“. Кулминацията в съботната лазарска плетеница бяха изпълненията на Детска фолклорна танцова школа „Орисия“ и ФТС „Бизоне“ при НЧ „Съгласие- 1890“. Празникът с дъх на цветя събра всички и на традиционно мегданско хоро, водено от фолклорен клуб „Мераклии“. Честванията за Лазаровден и Цветница завършиха на старата чешма до Хамама с обичая „Кумичене”, в който млади лазарки хвърлиха върбови венци във водата и си нарекоха за здраве и любов.

Сред акцентите на празника в Каварна бяха и щандовете на фермерския пазар, които традиционно предложиха чиста здравословна храна, произведена лично от местни производители, съобщават от Община Каварна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights