23.04.2024 | 15:07

Какво ни предлага Софийската опера до края на м. ноември

В програмата на Софийската опера на 10 и 11 ноември очаквайте спектаклите „Кармен-сюита“ и „Болеро“ по музика на Жорж Бизе-Родион Шчедрин и Морис Равел. В двата балета солистите и ансамбълът на балетната трупа извайват образите с майсторска артистичност и брилянтна танцувална техника.

На 12 ноември продължават изкушенията за любителите на балетното изкуство, които ще имат възможност да гледат отново историята на „Зорба гъркът“! Балетът, вдъхновен от великия роман на Никос Казандзакис, е по музиката на Микис Теодоракис с хореография, режисура и либрето на Лорка Масине.

Очаквайте и премиерата на операта „Мадам Бътерфлай“ от Джакомо Пучини на 17 ноември в Софийската опера. През този творчески сезон се отбелязват 165 години от рождението и 100 години от смъртта на Джакомо Пучини. Софийската опера се присъединява към най-големите театри в света, които тържествено ще отбележат тези две годишнини.

В репертоара на Софийската опера са изпълнявани всички опери на Пучини без ранните „Вилиси“, „Едгар“ и „Лястовичката“. Любител на технологиите, бързите коли и моторните лодки, близък приятел с Томас Едисон и запален ловец, Джакомо Пучини е един от големите майстори на италианската опера. Той е ярък представител на Веризма. Създава изключителни сценични образи и вълнуващи музикални платна. Неговите опери са филмирани, като някои от тях са изпълнявани в реално време на истинските места на развитието на действието, а животът на композитора е пресъздаден в няколко филма.

През 2024 г. се навършват и 100 години от първото изпълнение на „Мадам Бътерфлай“ в Софийската опера.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights