23.09.2023 | 7:25

Календарът „Стара Варна-2023“ показва първите снимки на града

Снимка: Радио Варна

Календарът „Стара Варна“ за 2023-та година беше представен днес. Това издание е наречено „Мост през времето“ и показва в непубликувани фотографии Варна от епохата на Княз Александър Първи Батенберг. Издател е Ламбрин Сотиров, варненският общественик и основател на музея „СТАРА ВАРНА“. За това 25-то поредно издание на уникалния за града календар Сотиров разказа, че снимките са направени в епохата на първите фотоапарти, появили се във Варна, в края на 19-ти век (вж.галерията). Една част от тях са правени от хора, които вече са притежавали фотоапарати, а други са на първите професионални фотографи във Варна. В тези снимки виждаме една екзотика, която по-късно започва да убягва от обективите – екзотиката на Стара Варна, която е едно- и двуетажна, много рядко на три етажа, отбеляза Сотиров. Заглавната снимка на календара е на фотографа Хаджолян, представяща изглед към Варна от кулата на градския часовник, отбеляза при представянето днес Ламбрин Сотиров. Той уточни, че годината на идването на фотографията в града не е съвсем ясна, но е около 1886 – 1888 г.

Изданието започва със снимка на някогашния мост над река Варна, съществувал до края на 19-ти век и над която е построен днешният бул.Девня, посочи Ламбрин Сотиров. В календара могат да се видят още два изгледа на ул. Преславска (днес ул.Преслав). Наричам тази улица „улицата на парите“ – най-богатата и бързо развиваща се улица на Варна по онова време. Надолу „тече“ житото на Добруджа, а нагоре стоки от цял свят. Тук са първите офиси, първото кафене със столове и по тази улица минава първият автомобил, отбеляза Ламбрин Сотиров.

Има месеци с изгледи от някогашната градската чешма в центъра, на чието място построен театъра, има снимка от посрещането на парахода „Варна“ на Морска гара, както и месарската чаршия и работилница за писани каруци, разказа още издателят на календара.

Освен тях за първи път в календара участват и съвременници – това са младите хора, от танцови и певчески състави към варненски читалища. Всички те се включиха в първата възстановка на обявяването на Съединението във Варна, която се случи т.г. в деня на националния празник – 6-ти септември.

Източник: Радио Варна

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights