17.07.2024 | 20:47

Калина Богоева – отдадена на красотата

Снимки и колаж: Галерия "Етюд"

Творческа вечер на прибалерината в галерия „Етюд“ в София.

Голямата българска балерина Калина Богоева е разпознаваема със своята осанка, магична енергия и отдаденост към изкуството. 

Творческа вечер на акад. Калина Богоева има от 16 ч. днес в столичната галерия „Етюд“. Честването на примабалерината и балетен педагог е с документален филм – творчески портрет за нея от режисьора Йордан Джумалиев, авторска фотографска изложба и поезия.

Акад. Калина Богоева е признат авторитет у нас и в чужбина в областта на методиката на класическия танц по системата Ваганова, както и в анализа и изучаването на балетния класически репертоар и балетна режисура.

По време на събитието в галерия „Етюд“ ще бъде показан документален филм – творчески портрет, посветен на Богоева. Филмът е на режисьора Йордан Джумалиев. Събитието ще бъде съпътствано и от авторска фотографска изложба на Калина Богоева, ще бъдат прочетени и стихове, създадени от примабалерината.  

Калина Богоева сподели своите творчески трепети в областта на балета, поезията и фотографията в „Артефир“:

„Балетът е велико изкуство – това е изкуството, в което трябва на всяка цена да бъдеш почти безплътен. Това е пълно откъсване от земното притегляне. Защото по друг начин ти не можеш да танцуваш, така че да внушиш на хората лекота, светлина, красота.

Обичам облаците… аз ги усещам като живи – за мен това са души, които летят и тази красота не ме оставя спокойна. Така започнах да снимам. Облаците са главните герои на тази изложба. Най-интересните облаци са през есента – в есента има лека тъга, отива си нещо. Но точно тогава цветовете в облаците са… не мога да ги опиша – затова ги снимах. Това е моят свят – в облаците намирам себе си.

Нямала съм нито мисъл, нито цел да пиша стихове, нито да бъда фотограф. Това е нещо, което го чувствам като необходимост, за изпитвам вътрешен покой. Защото красотата около мен влиза в мен, а аз я давам на хората. Това е.“

Калина Богоева е прима на Софийската опера и балет в периода 1958-1988 г. Цели 30 години тя работи на сцената и радва с изкуството си публиката. Сред коронните й роли са Одета-Одилия, Мирта, Китри, Зарема, Раймонда, Медея и др. 

Признат авторитет у нас и в чужбина в областта на методиката на класическия танц (руска школа), както и в изследването и изучаването на класическия балетен репертоар. Създател и ръководител на специалността Балетна педагогика в Държавната музикална академия, гр. София и на филиал на академията в гр. Атина, Гърция. Преподавател по методология на класическия танц, класически репертоар, композиция на танца и балетна педагогика. Президент на Международна лятна академия по танц, гр. Варна. В периода 1994 – 1998 е директор на балет „Арабеск“. През 1995 г. създава конкурса за хореография върху българска музика и учредява награда на името на голямата българска хореографка и директор на балет „Арабеск“ в продължение на 20 години Маргарита Арнаудова.  

Източник: БНР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights