25.04.2024 | 18:23

Камерен ансамбъл „Дианополис“ с концерт в чест на двама бележити български композитори

Концерт на Камерен оркестър „Дианополис“ гр. Ямбол ще прозвучи на 10 март, неделя, от 11 ч. в Културно-информационен център „Безистен“.

Той е посветен на 120 години от рождението на Любомир Пипков и 100 годишнината на Константин Илиев – двама от най-бележитите български композитори. Двама автори, всеки със своя смел, оригинален и ярък творчески стил, които разкриха нови пътища в развитието на българската музикална култура.
В радиопредаване, запазено в Златния фонд на БНР, Константин Илиев споделя мисли за камерните творби на Любомир Пипков (1904-1974) : „В тях може да се проследи огромното, изненадващо творческо развитие на композитора, обогатяването на изразните му средства, богатото разнообразие на хармоничния му език. Четвъртата симфония, завършена през 1970г със своите странни ладови конструкции, с необикновено сложната метроритмична организация, с острите, напрегнати до краен предел хармонични построения е най-смелото, най-новаторското произведение на Пипков“.
Константин Илиев (1924-1988) ще бъде представен с някои от клавирните си композиции. Това са „Страници от албум“ (1972) и последната завършена негова творба „Solo per ClaviStella“ (1988), посветена на пианистката Стела Димитрова. Написани със средствата на додекафонията, тези остри, неспокойни и своенравни пиеси са отражение на трудния, изпълнен с конфликти и търсения творчески път на автора.
В концерта ще прозвучи и Адажио и фуга от Волфганг Амадеус Моцарт. Като следва Баховите образци, първоначално Моцарт създава четиригласната фуга в до минор за два клавира, а впоследствие през 1788г я преработва за струнни, като добавя бавно встъпление (KV 546). „Във фугата се съчетават голяма строгост и изрядна смелост. Още в темата е показан дълбокия контраст между героичния патос и безропотното смирение и умора“, пише немският музиковед Херман Аберт.
Гост-диригент е Драгомир Йосифов
 Билетите вече се продават на касата на Безистена.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights