21.07.2024 | 20:42

Камерен концерт „Изяществото на камерната музика“

На 23.11 от 18:30 ч. в Градска Художествена Галерия ще бъде представен концерта за цигулка и пиано „Изяществото на камерната музика“. Входът е свободен. За всички ценители на класическата музика е направена специална селекция от произведения. Солисти ще бъдат Стефан Бояджиев (пиано) и Божидар Бенев (цигулка). С този концерт се цели да се популяризира камерната музика и да се представи на публиката нейната красота и изящество. В програмата са включени произведения на Бах, Бетовен, Григ и др. Между изпълненията ще имате възможност и да чуете историята, която стои зад тяхното създаване и някои любопитни факти свързани с тях и с периода, от който са. По този начин освен да се насладят на музиката зрителите ще могат и да научат полезни и любопитни факти по темата.

Стефан Бояджиев през 1998 г. завършва НУИ „Добри Христов” в родния си, специалност пиано. През 1998 г. е приет в НМА „Панчо Владигеров” – София в Теоретико-композиторски и диригентски факултет, където през 2000 г. завършва хорово и оркестрово дирижиране. Освен концертите с Академичния симфоничен оркестър в НМА „Панчо Владигеров” е дирижирал още: Пазарджишки симфоничен оркестър (2002), Софийски духов оркестър (2002), Симфониета – Видин (2010, 2011, 2012), Старозагорска опера (2011). През 2008 г. специализира оперно-симфонично дирижиране в НБУ – София при Деян Павлов. През 2013 г. завършва магистратура оркестрово дирижиране в АМТИИ – Пловдив при маестро Георги Димитров. Във Варненската работи най-напред с хора, а след това и с оркестъра и солистите, като реализира редица премиерни заглавия. Изявява се и като блестящ пианист с изпълнението на Втория концерт за пиано и оркестър от Рахманинов с Варненската филхармония. Като пианист през последните 2 години участва активно в камерни проекти, част от тях са „Испанска феерия“, „Приказка да ти изпея“, „С България в сърцето“ и др.

Божидар-Матео Бенев завършва НУИ „Д. Христов“ в гр. Варна в класа по цигулка на Румяна Колева. Продължава професионалното си обучение в Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив при проф. Недялчо Тодоров и проф. Александър Спиров. Паралелно с това след успешно издържан конкурс през 2004 г. влиза в състава на Симфоничния оркестър на Варненска Филхармония, където през 2014 г. след прослушване и концерт е повишен и става помощник концертмайстор, както и концертмайстор по съвместителство. От 2013 г. е член и на Български камерен оркестър – гр. Добрич. Не спира да концертира солов, както със споменатите състави, така и камерно-камерни сонатни концерти и солови рецитали в квартет с изтъкнати музиканти от водещи европейски оркестри. Сред, които Концертгебау-Амстердам и Радиооркестър Париж на Международен Музикален Фестивал „Варненско лято“.

В програта:
ЙОХАН СЕБАСТИАН БАХ – ШАКОНА
ЛУДВИГ ВАН БЕТОВЕН – ЛУННА СОНАТА
ПЬОТР ИЛИЧ ЧАЙКОВСКИ – РАЗМИШЛЕНИЕ
АЛЕКСАНДЪР РАЙЧЕВ – СОНАТА ПОЕМА
ЕДВАРД ГРИГ – СОНАТА ЗА ЦИГУЛКА И ПИАНО №3 В ДО МИНОР

Концертът се реализира с финансовата подкрепа на фонд „Култура“ към Община Варна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights