27.02.2024 | 3:18

Канадски студенти посетиха репетиция на българския ансамбъл „Зорница“ във Ванкувър

Снимка: Ансамбъл „Зорница“ във Ванкувър, 2023 г.

Студенти от програмата по журналистика към Университета на Британска Колумбия посетиха репетиция на ансамбъл „Зорница“ в канадския град Ванкувър. Младите хора участват в проект, в рамките на който трябва да създадат видео на тема „Изследване на вашите корени“, и гостуването им при българските танцьори беше част от финалния му етап. Това става ясно от публикация във Фейсбук страницата на ансамбъла.

„Тази седмица ни предостави вълнуваща възможност, тъй като имахме удоволствието да бъдем част от един креативен и вдъхновяващ проект. Към нас се присъединиха студентите Антъни и Евън. Докато Антъни е роден и израснал в Канада, неговите корени се проследяват назад в София – място, което е посещавал няколко пъти и където живеят роднините му. И Антъни, и Евън са нетърпеливи да заснемат и покажат красотата на българската култура и сплотеността на българската общност, споделена чрез изкуството на фолклорните танци“, разказаха от ансамбъл „Зорница“.

През почивката гостите се присъединиха към българските танцьори и се хванаха с тях на общо хоро, става ясно още от публикацията.

„Пожелаваме успех на Антъни и Евън с техния проект. Нямаме търпение да видим крайния продукт и да споделим тяхната упорита работа с всички вас“, допълниха от формацията.  

Ансамбълът за български народни танци „Зорница“ е създаден през 2021 г. в Ню Уестминстър, Британска Колумбия, Канада. Основната цел на формацията е да съхранява и популяризира българския фолклор, традиции и култура чрез танци, музика, песни и автентични народни носии, пише във Фейсбук страницата на ансамбъла.

„Участието в групата за народни танци дава възможност на български младежи и възрастни в района на Ванкувър да прегърнат своята култура и наследство в позитивна, подкрепяща атмосфера. Дава възможност на нашите младежи и възрастни да се събират и социализират, да създават нови приятелства, да пътуват и да се забавляват, както и да станат част от българската общност във Ванкувър“, разказват от Ансамбъла.

Ансамбълът е отворен за всички деца и младежи, независимо от техните танцувални умения. Формацията се стреми да развива своя репертоар чрез нови хореографии. 

„Водени от квалифицирани учители, ние се стремим да развием и изострим нашите танцови умения, за да произвеждаме изпълнения с най-високо качество“, споделят още творците.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights