21.04.2024 | 21:21

Кандидатите за песенния конкурс „Евровизия“ са окончателно финализирани

гр. Малмьо, Швеция, Снимка: pixabay

Кандидатите за песенния конкурс „Евровизия“, който ще се проведе в Малмьо, Швеция, бяха окончателно определени два месеца преди конкурса, предаде ДПА.

В събота съорганизаторите Швеция и Португалия избраха своите претенденти. Страните домакини получават автоматично участие на финала на 11 май. 

Също така, така наречената „голяма петорка“ (Германия, Великобритания, Испания, Франция и Италия) гарантирано се класират на финала, тъй като те имат най-голям финансов принос към конкурса.

Въпреки че „Евровизия“ се счита за „аполитично“ събитие, нападенията от 7 октомври миналата година срещу Израел от Хамас и последвалата война в Газа се отразяват на конкурса. 

Участието на Израел в песенния конкурс доведе до критики и заплахи за бойкот в някои страни, като някои артисти призоваха еврейската държава да бъде изключена заради войната. 

Европейският съюз за радио и телевизия (EBU) каза, че текстът на израелската песен е твърде политически, и поиска той да бъде преработен. Израелският президент Ицхак Херцог също подкрепи пренаписването. 

Първоначално израелският телевизионен канал „Кан“ (Kan) обяви, че не желае да редактира текста, но след това промени решението си. В противен случай това щеше да коства участието на Израел.

На тазгодишното издание Хърватия е считана за един от фаворитите. Международните агенции за залагания дават най-много шансове за победа на изпълнителя Baby Lasagna и неговата песен Rim Tim Tagi Dim. Но първо трябва да се класира на полуфинала на 7 май. 

Тази година е 68-ото издание на „Евровизия“, като се навършват 50 години от победата на шведската поп група АББА в Брайтън, Англия с песента Waterloo, която се превърна в международен хит.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights