23.07.2024 | 14:32

Картина на Тициан, намерена в найлонова торба, беше продадена за 17,6 млн. британски лири

Снимка: pixabay

Картина на Тициан, намерена в найлонова торба, след като беше обявена за открадната, е продадена за 17,6 млн. британски лири, съобщи Би Би Си.

„Почивка по пътя към Египет“, рисувана от венецианския художник Тициан по времето, когато е едва двайсетгодишен – през 1510 г., беше продадена на аукцион в Лондон, организиран от „Кристис“.

Картината е била открадната от гостна стая в имението Лонглийт в Уилтшър, Великобритания, през 1995 г. Седем години по-късно платното е открито без рамката в пластмасова торба в Лондон. 

Цената, на която е продадена картината на аукциона, е рекордна за творба на Тициан, обявиха от „Кристис“.

Лорд Бат, който наследи баща си, маркиза на Бат, през 2020 г., е собственик на имението Лонглийт. По думите му картината има изключителна история. 

Картината изобразява Дева Мария с малкия Исус и Йосиф. Тя е с ширина 60 см и е рисувана върху дърво. Имала е много собственици от създаването си досега, сред които е и австрийският император Йосиф Втори. Картината е била съхранявана в двореца Белведере във Виена, преди да бъде открадната от френските войски за Наполеоновия музей през 1809 г. По-късно става собственост на шотландски благородник. Маркизът на Бат я купува през 1878 г. Открадната е през 1995 г. 

През 2002 г. Скотланд Ярд в лицето на детектив Чарлс Хил откри творбата. В рамките на търсенето беше обявена награда за информация в размер на 100 000 британски лири. 

Чарлс Хил откри и картината „Викът“ на Едвард Мунк. Шедьовърът на Мунк беше откраднат през 1994 г. 

Андрю Флечър, завеждащ отдела на „Кристис“ за стари майстори, обяви, че картина на Тициан с подобно качество се появява на пазара на изкуство за първи път след повече от едно поколение. „Почивка по пътя към Египет“ е изключителен пример за новаторския подход на художника към цвета и изображението на хора сред природен пейзаж. Картината още веднъж подчертава значението на Тициан като един от най-великите художници в историята на изкуството, каза още Флечър. 

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights