20.07.2024 | 12:49

Картичка за българския химн ще получат по случай Деня на будителите ученици и учители във Варна и Балчик  

Ламбрин Сотиров, снимка: БТА

В чест на Деня на народните будители 1 ноември, варненските учители и ученици ще получат като дар картичка, посветена на българския национален химн, неговата символика и значение. Това съобщи за БТА Ламбрин Сотиров, председател на Народно читалище „Стара Варна“, което провежда инициативата.  

Картичката ще бъде раздавана от понеделник на учениците от I до XII клас и на учителите във всички училища във Варненска област. С помощта на партньори тя ще достигне и до учебните заведения в град Балчик. Отпечатването ѝ става изцяло с дарения, тиражът достига 60 000, съобщи Сотиров. Помогнали са и от гражданско сдружение „Нова светлина“.  

Това е втора родолюбива инициатива на читалището, след като през 2018 г. оттам издадоха картичка, посветена на българското знаме, която бе разпространена в училищата в град Варна. Догодина предстои да излезе и брошура с информация за националния герб. „Трябва да правим много за просвещението на младите, защото те са бъдещето, а когато човек има устои, никой не може да го направи роб“, заяви Ламбрин Сотиров. Той смята, че като българи е задължително да познаваме националните си символи и да благоговеем пред тях. 

В картичката, посветена на химна, се припомня, че текстът и мелодията му са дело на Цветан Радославов, а оркестрацията – на варненеца Добри Христов. Сегашният химн се ползва от 1964 г., като няколко пъти текстът е променян от Народното събрание. Настоящият вариант е най-близко до творбата „Горда Стара планина“ на Радославов, съобщава се още в информацията, която е подготвена от бившия ректор на Шуменския университет проф. д.ф.н. Добрин Добрев.  

ВАЛЕНТИНА ДОБРИНЧЕВА 
Източник: БТА 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights