Квинтет „Сезони“ – различният български ансамбъл

Снимка: личен архив

Един от най-атрактивните български камерни ансамбли, не само заради инструменталния си състав, който го прави уникален за страната ни, но и заради сценичните си изяви, предлагащи винаги иновативен подход към представяните програми, в които често се съчетават различни видове изкуства, е Мандолинен квинтет „Сезони“! Затова не е случайно, че вече повече от две десетилетия „Сезони“ има своето достойно и заслужено място, не само на българския, но и на световния музикален небосклон.

От времето на възникването си през 1996 г. (тогава като мандолинен квартет) по инициатива на основателя на най-големия мандолинен оркестър в България Асен Димитров и с активната подкрепа на доайена на българската класическа китарна школа Димитър Дойчинов, „Сезони“ ежегодно изнася множество концерти в България, Европа, Съединените щати, Близкия и Далечен изток. Съставът редовно участва в много национални и международни фестивали на класическата и съвременната музика, сред които: „Аполония“, „Софийски музикални седмици“, „Музикални вторници в БИАД“, Международен конкурс за класическа китара „Акад. Марин Големинов“, Балкански фестивал на китарната музика, „Софийско лято“, Международни фестивали на електро музиката в Ла Риоха и Ла Коруня (Испания), Великобритания, Франция и други, а сред призовите отличия са тези за камерна музика Grand Prix на X и XI международен фестивал на мандолинната музика (Хърватия), Трета награда в V Международен конкурс за авторска музика, Ла Риоха (Испания) и др.

Ансамбълът реализира проекти за съвместни концерти с музиканти със световна известност, като испанското бандурия трио „ASSAI“, „Ави Авитал“ и „Алон Сариел“ (Израел), „Токио мандолинен квартет“, Мандолинен и китарен оркестър в гр. Каламазу (Съединени щати).

Представя пиеси, както от различни автори и епохи, така също и музика, композирана специално за него. Сред авторите, посветили свои творби на музикантите са: Росен Балкански, Ценко Минкин, Славчо Николов, Дора Драганова, Георги Арнаудов, Александър Видлишки и др.

Издадени са три диска, блестящо оценени в страниците на списанията „The Mandolin Journal“ на „Класическото мандолинно общество на Америка“ и френското специализирано списание „Le Plectre“, а Българската национална телевизия създава и излъчва два филма през 1999 и 2007 г. Съставът е и член на Британската федерация по банджо, мандолина и китара.

В своите изпълнения той съчетава българските мандолинни и китарни традиции и най-новите постижения на европейското плектро музициране. Слушателите на националната програма „Христо Ботев“ ще се убедят в това на 12 май, петък, от 23.00 часа, когато в студиото на предаването „Български изпълнители“ трима от настоящите членове на „Сезони“: китаристът доц. д-р Росен Балкански, мандолинистката Евдокия Бобоцова и най-новото попълнение – контрабасистката Маргарита Калчева (другите двама членове са мандолинистът Пламен Маслев и китаристът Милен Джуров), ще разкажат своята музикална приказка като част от квинтет „Сезони“, а творбите, които ще звучат в тяхно изпълнение са от Йозеф Хайдн, Исак Албенис, Клод Дебюси и Росен Балкански.

Източник: БНР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *