27.02.2024 | 3:24

Кейко Мацуи: Музиката идва при мен от друго измерение

Кейко Мацуи, снимка: личен архив

Обект на внимание в предаването „Музикална мрежа“ на 9 ноември, четвъртък, от 11.00 ч. по програма „Христо Ботев“ на БНР е японската смуут джаз кийбордистка, пианистка и композиторка Кейко Мацуи.

Представяме албума ѝ „Еуфория“ (Euphoria), издаден през пролетта на 2023 г. и заемащ достойно място в редиците на съвременната джаз музика.

Това е двайсет и петият солов албум на твърде продуктивната японска изпълнителка, а в него, освен красивите ѝ композиции, се отличават и плеядата изтъкнати поканени гост музиканти, сред които Майк Стърн, Ранди Брекър, Грегоар Маре, Лала Хатауей, Кърк Уейлъм, Луис Конте, Джоел Рос.

Значението на думата „еуфория“ е състояние на ума, при което човек се чувства много щастлив и „прелива“ от силни емоции (Уикипедия).

Родената през 1963 г. в Токио, Кейко Мацуи ни завладява именно с ефекта от яркото въздействие на композициите ѝ: от безметежното усещане за спокойствие, до силна възбуда с мека драматичност, от приказните и образни звукови и ритмични ефекти, до разливащата се в пространството благородност на мелодията.

Като добавим и влиянието на гост солистите в пиесите, и не на последно място, аранжорите Джон Бийзли, Ранди Уолдман и Рон Педли – еуфорията е още по-голяма.

Наречена „първата дама на съвременния джаз“, Кейко свири на пиано от петгодишна. Пише първата си филмова партитура на седемнайсет години и още тогава основава фюжън групата „Космос“, с която издава няколко студийни албума през 80-те години. Наградите, които печели, са за съвременен джаз изпълнител през 1996 г. на списание „Билборд“, на американското дружество на младите музиканти през 1997 г. и за най-добра изпълнителка през 2000 г. на „Oasis Smooth Jazz Awards“.

По време на кариерата си Кейко Мацуи си е сътрудничила и с изтъкнатите музиканти Боб Джеймс, Вини Колаюта, Нейтън Ийст, Джейсън Майлс, Дейв Коз, Ричард Бона и много други.

„Музиката идва при мен от друго пространство, от друго измерение. Улавям нотите от тишината и после просто ги поставям заедно. На концертите си се чувствам едно цяло с публиката, заедно съпреживяваме музиката ми, която посвещавам на хармонията и мира на планетата. Толкова съм благодарна! Това е моята мисия! Така, че „Еуфория“ е моят израз на всички тези емоции, любов и смелост.“ – казва Кейко Мацуи.

Източник: БНР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights