22.02.2024 | 13:11

КИНОКЛАС БУРГАС 2024 отваря врати с уникална фестивална изненада

За шеста година КИНОКЛАС БУРГАС към “София филм фест на брега” с ръководител режисьора Надежда Косева ще срещне учениците си с магията на киното отблизо и ще ги научи да боравят с езика му. Ще им предостави възможност да участват като сценаристи, режисьори, оператори, актьори, сценографи, звукорежисьори и монтажисти и да създадат свой късометражен филм.
Тази година Класът се завръща към игралното кино и ще работи върху своя интерпретация на епизод от последния филм на Надежда Косева “КЛОПКА”, чиято световна премиера се състоя на Sao Paulo International Film Festival 2023 (Mostra).
Част от участниците отново ще сформира Младежкото жури на 22. София филм фест на брега, което присъжда наградата на Областния управител на Бургас за най-добър късометражен филм.
ИЗНЕНАДА! За първи път участието в Кинокласа ще има индивидуален състезателен характер и учениците ще бъдат оценявани през всички етапи на работа. В зависимост от това как се справят с поставените от преподавателите задачи, участниците ще получават оценки, на базата на които в последните фестивални дни ще бъде избран най-усърдният и най-добре представилият се! Той ще има уникалната възможност да гостува на европейски филмов фестивал през 2024 година!
Първи етап (изцяло ОНЛАЙН)
1 – 29 февруари 2024 – прожекция на филма “Клопка”; лекции по отделните компоненти на филма с неговите автори; избор на епизод от филма, който ще бъде интерпретиран; разпределение на ролите в екипа; подготовка за снимки.
Втори етап
1 – 4 март 2024 – снимачен процес;
6 – 18 март 2024 – монтаж на филма; обявяване на новото Младежко жури.
Трети етап
21 – 29 март 2024 – гледане на филмите от програмата на 22. София филм фест на брега; обсъждане на някои от тях с техните автори (български и чуждестранни) или с ръководителя на Кинокласа Надежда Косева; присъждане на наградата на Областния управител на Бургас за най-добър късометражен филм от новото Младежко жури; обявяване на участника, който ще бъде изпратен като специален гост на европейски филмов фестивал; премиера на създадения в Киноклас филм.
УСЛОВИЯ ЗА УЧАСТИЕ
Възрастов диапазон – 12-22 години
Краен срок за записване – 31 януари включително
Такса за участие – 200 лева
КАК СТАВА ЗАПИСВАНЕТО?
Изпратете лично съобщение на страницата на “София филм фест на брега” във Фейсбук https://www.facebook.com/sffnabrega/, представете се и споделете защо бихте искали да участвате
……………………………………………………………………………………………………………………
Надежда Косева е родена в София през 1974. Завършва режисура в НАТФИЗ ,,Кръстьо Сарафов‘‘ в класа на проф. Георги Дюлгеров, след което участва в омнибуса ,,Поколение: изгубени и намерени‘‘ (2005) с филма ,,Ритуалът‘‘. Следват късометражните ,,Омлет‘‘ (2009) и ,,Втори дубъл‘‘ (2011), а последният й опит в късото кино е през 2017 – ,,Старецът и морето‘‘, който беше част от проекта 8`19„ – шест новели по разкази на Георги Господинов. Пълнометражният дебют на режисьора е игралният филм “Ирина” (2018). През 2021 Надежда заснема втория си пълнометражен филм “Клопка”, който имаше своята международна премиера на Sao Paulo International Film Festival 2023 (Mostra) и предстои да се срещне с българската публика в рамките на София Филм Фест 2024.
Филмите на Косева обикалят света и донасят редица престижни награди. Заедно със Светла Цоцоркова създават продуцентската компания ,,Фронт филм‘‘ през 2005 и продуцират фестивални фаворити като ,,Буферна зона‘‘ (2014, реж. Георги Дюлгеров), ,,Жажда‘‘ (2016, реж. Светла Цоцоркова) и ,,Кораб в стая‘‘ (2017, реж. Любомир Младенов).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights