12.04.2024 | 21:30

КИНО АРЕНА ПРЕДСТАВЯ 10-И ЮБИЛЕЕН КИНОСЕЗОН 2023/24 НА РОЯЛ ОПЕРА ХАУС

Програмата стартира с “Рейнско злато” на 1 ноември

Десетият юбилеен киносалон на Кралската опера в Кино Арена се открива с първа част от тетралогията „Пръстенът на Нибелунга“ – „Рейнско злато“ на 1 ноември, а билетите вече са в продажба. Това мащабно начинание за всяка опера се изпълнява от изключителен актьорски състав, който включва Кристофър Малтман в ролята на Вотан и Кристофър Първс в ролята на Алберих.

Кралската опера с удоволствие съобщава, че през следващия сезон ще има 8 продукции, излъчвани в кината в повече от 50 страни по света. В България постановките се излъчват ексклузивно в залите на Кино Арена. 

Вече десет години Кино Арена представят зашеметяващи продукции на българската публика. За тези години над 50 000 български зрители се насладиха на мащабни продукции  от световна величина в рамките на над 1000 прожекции. “Интересът е голям и ние сме много горди, че имаме възможността да доставим радост на публиката, която обича този жанр, както и се опитваме да приобщим аудиторията в киносалоните към оперното и балетното изкуство и то от много висока класа”, споделят от кино веригата.

Предимство е също, че програмата предлага на публиката най-доброто място в залата, много интервюта с изпълнителите, композиторите, постановчиците, които създават фантастичната гама от балетни и оперни представления от емблематичната сцена на Кралската опера в Ковънт Гардън. Огромен интерес представляват ексклузивните кадри зад кулисите, интервютата и показа на части от репетиционния процес.

През декември Киносезонът продължава с обичания хит на Кралския балет – “Дон Кихот”, а по време на Коледните и Новогодишните празници и ваканции се завръща приказният балет “Лешникотрошачката”, за да зарадва публиката, предлагайки магически сцени и поредица от танци от приказната Страна на сладкишите .

За 8-и март програмата включва една от най-обичаните постановки на Кралския балет – “Манон” на Кенет Макмилън, който отбелязва половин вековен юбилей.

През април 2024 г. зрителите ще могат да видят операта “Мадам Бътерфлай“ на режисьорския тандем Моше Лейзер и Патрис Карие. Операта „Мадам Бътерфлай” от Джакомо Пучини дължи славата си в световната оперна литература на блестящите оркестрови партии и арии, както и на сменящия се ритъм, открояващ драматиката в любовта между американския моряк Пинкертон и красивата японка Чо-чо Сан.

През майската пролет Кралският балет ще заблести в „Лебедово езеро“, пълно с очарователни солови изпълнения и спиращи дъха сцени на кор дьо балета.  

През юни ще слушаме Айгул Ахметшина, която изпълнява главната роля в новата постановка на Дамяно Микиелето на любимата „Кармен“ на Бизе. 

Киносезонът ще завърши през юли с операта „Андре Шение“ на сър Дейвид Маквикар. За последен път като музикален директор, след 23 години, Антонио Папано дирижира изключителен и любим негов актьорски състав: Йонас Кауфман, Сондра Радвановски и Карлос Áлварес. „За мен е удоволствие, че в последната си година като музикален директор ще бъда на откриването и на закриването на Киносезона на Кралската опера, като дирижирам съвсем новата продукция на „Рейнско злато“ и дългоочакваното възраждане на „Андре Шение“ за феновете по целия свят. Беше невероятно важно за мен през многото години в Ковънт Гардън да споделям тръпката и вълнението от нашите постановки с публика далеч извън Лондон и е привилегия да продължавам да го правя.“, споделя музикалният директор на Кралската опера Антонио Папано.

Алекс Биърд, главен изпълнителен директор на Кралската опера, заявява: „Радвам се да представя един изключителен Киносезон 2023/24 г. с най-обичаните продукции в нашия репертоар. Ние сме ангажирани с предоставянето на най-доброто от балета и операта на публиката в Обединеното кралство и в международен план, с партньорство с кината, за да се гарантира, че всеки може да се наслаждава на представления от световна класа навсякъде по света.“

Директорът на Кралския балет Кевин О’Хеър допълва: „Този сезон ние предлагаме фантастична комбинация от фаворити на класическия и модерния балет. Дали ще се насладите по празниците на „Лешникотрошачката“ или ще отидете до вашето кино за прожекция на „Лебедово езеро“, това ще бъдат запомнящи се преживявания – шанс да гледате някои от най-обичаните балетни продукции и да отпразнуваме заедно невероятната артистичност на нашите танцьори.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights