26.05.2024 | 2:32

„Кино за пътешественици“ преминава от големия на малкия екран

От 1 септември „Кино за пътешественици” започва премиерно онлайн в една от най-големите платформи за видео съдържание. Зрителите ще могат да гледат селекция от 15 заглавия, с които да пътешестват до непознати и мечтани кътчета по света, разказват организаторите от „Позор“.

Сред предложенията е южноамериканското приключение на Мирослав Халуза „Речни хора”. Авантюристът предприемa опасна експедиция в Амазонската джунгла, за да се срещне с речните хора, които отказват да живеят в цивилизацията. В дивото всеки се придвижва, както успее, яде каквото си улови, спи, където намери подслон и се спасява, както може. С двама приятели и упътвания на хартия в джоба, той тръгва към земите на племето мацес, което живее в сърцето на джунглата, някъде на границата между Перу и Бразилия. 

Един от най-известните поклоннически маршрути – Пътят Камино, ще може да се измине на кино, благодарение на швейцарските режисьори Йонас Фрай и Мануел Швайцер и филма им „Камино де Сантяго„. Хора от цял свят се стичат, за да извървят своя поклоннически маршрут. Някои тръгват в търсене на новия си житейски път, други, за да видят докъде ще стигнат физическите им възможности, а трети – просто да се забавляват и да срещнат нови приятели. Целта на всички е да достигнат до мощите на Свети Яков в Сантяго де Компостела.

През Памир към Каракорум” разказва за две от най-високите международни пътни връзки в света. Антоан и Колет обичат планината, а тук тя е навсякъде около тях. Въртят педали по стария търговски Път на коприната и се наслаждават на природата, но пътят се оказва истинско предизвикателство за духа и тялото. На места височината е над 4600 метра, диша се трудно, температурните разлики са големи, а храната и водата често са кът. Колкото и да им е тежко, незабравимите места, до които ги отвежда пътят всеки ден, ги карат да забравят всички неволи и лоши спомени. А най-ценното, което помнят до днес, са хората, които срещат по пътя.

Останалите филми в „Кино за пътешественици” са посветени на интересни места в Боливия, Етиопия, Индия, Иран, Киргизстан, Куба, Свалбард, Чили.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights