15.07.2024 | 7:40

Клавирен рецитал открива младежкия арт фестивал „Солинария“

Клавирно дуо „Атмосфери“ ще открият  Четвъртото издание на младежкия арт фестивал „Солинария“ в Созопол на 5 юли (петък) от 21.00 ч.. Зад поетичното име стоят две млади пианистки – Мила Михова и Александра Дичева. 

Пътят им към музиката е различен. Мила Михова минава през всички обичайни етапи в изграждането на един музикант – учи в Националното музикално училище „Любомир Пипков“ в класа на Емилия Канева и след това прави естествената стъпка да продължи образованието си в Националната музикална академия „проф. Панчо Владигеров“. Александра Дичева завършва Езиковата гимназия „Васил Карагьозов“ в родния си град Ямбол с отличието на Министерството на образованието и науката „Национална диплома“, но след това вместо университет избира да кандидатства в Националната музикална академия „проф. Панчо Владигеров“.

Точно там, в класа на проф. д-р  Борислава Танева, е първата среща на Мила и Александра. След успешното покриване на образователните степени бакалавър и магистър, двете пианистки продължават своето развитие в Академията като редовни докторанти – Александра в специалност „Камерно пеене-пиано“ с научен ръководител проф. д-р Боряна Ламбрева и Мила в специалност „Пиано“ с научен ръководител проф. д-р Борислава Танева.

На сцената на „Солинария“ двете ще изпълнят класическа програма на четири ръце.

„Ще минем през различни епохи, ще свирим Моцарт, Пуленг, Равел и Рахманинов. Интересно е например за произведението на Равел, казва се „Майка ми гъската“ и е написано по детски приказки. Равел много е обичал децата и е написал произведението за две деца на приятелско семейство, които са свирили на четири ръце. Но тава, че е детско да не подвежда слушателите, защото то си е доста предизвикателно за клавирното дуо. Наистина не е за подценяване, то е влязло в репертоара на много клавирни дуа“, споделиха Мила Михова и Александра Дичева. 

Макар и сравнително наскоро сформирано, клавирното дуо успява за кратко време да наложи името си, залагайки на нестандартен избор на репертоар и неподправено музициране. Дуото ще се представи за първи път пред созополската публика.

Източник: БНР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights