24.07.2024 | 21:01

КЛАСИЧЕСКИ НО ТЕАТЪР НА СЦЕНАТА НА НАРОДНИЯ ТЕАТЪР НА 5 ЮЛИ

Снимка: Народен театър „Иван Вазов“

На 5 юли, петък, в Народен театър „Иван Вазов“ театър „Ямамото“ ще представи класическата пиеса в традицията на Театър Но „Кладенецът“ и празничният танц „Каменният мост“ от 19:00 ч. на Голяма сцена. Събитието се организира със съдействието на посолството на Япония в Република България и има за цел да отбележи тройния юбилей в двустранните отношения между Япония и България, който се отбелязва през 2024 г. (115 години от началото на официалните контакти, 85 години от установяването на дипломатически отношения и 65 години от възстановяването им), съобщават от културната институция.

Театър Но се заражда преди близо 7 века и е най-старото класическо сценично изкуство, което все още съществува в оригиналната си. Този театър комбинира в себе си много традиционни елементи и играе ключова роля във формирането на японската културна идентичност. През 2008 г. театър Но бе провъзгласен за Нематериално културно наследство под егидата на ЮНЕСКО.

Основан през 1927 г. Но Театър „Ямамото“ е най-старият съществуващ днес Но театър в Осака. Той комбинира традиционната японска архитектура с нови технологии: LED осветление, мобилни приложения и многоезични субтитри. Една от основните цели на театъра е представянето на традиционния театър Но като живо, релевантно и функциониращо в съвремието класическо сценично изкуство. От 2010 г. насам Театър „Ямамото“ ежегодно представя театър Но и извън границите на Япония с над 50 представления и 60 уъркшопа в страни като България, Румъния, Словакия, Франция, Италия, Финландия, Македония, Албания и др. Театърът активно си сътрудничи с местни актьори, както и с редица културни и дипломатически институции с цел дълготраен професионален и културен обмен.

По повод тройния юбилей в двустранните отношения между Япония и Република България, който се отбелязва през 2024 г. Но Театър „Ямамото“ ще представи на сцената на Народния театър класическата Но пиеса „Кладенецът“. Представлението ще завърши с изпълнение на празничен танц от пиесата „Каменният мост“. 

Спектакълът е със субтитри на български и английски език. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights