20.05.2024 | 5:34

Ключове към съвременното сценично изкуство

Момент от спектакъла "Елементарните частици", Камерната сцена на Народния театър "Иван Вазов". Снимка: Александър Богдан Томпсън

Среща с драматурга Майя Праматарова в рубриката „Моментна снимка“

Концептуално и необвързано с конкретна художествена форма, съвременното сценично изкуство преобразява класическите пиеси и чете за първи път новите текстове, които ловят вибрациите на времето, преодолявайки ограниченията на видимата реалност. Сред заглавията в софийския афиш има и нови, написани през последните няколко години пиеси, които с публицистична острота се занимават с проблеми за мира и войната, за човека в света, заплашен от конфликти и несъизмерими за неговото разбиране технологии. През различните автори и сценични прочити съвременната сцена търси единичния, субективен поглед върху проблеми, които засягат мнозина.

Във фокуса на разговора с драматурга Майя Праматарова в рубриката „Моментна снимка“ са спектаклите – „Засекретено изследване“ на Театър 199 „Валентин Стойчев“ – премиера на Иван Добчев и екип по пиеса на Иван Вирипаев, „Самотата в съвременния човек/свят“ – спектакъл на Веселка Кунчева и Мариета Голомехова, копродукция на Кукления театър в Стара Загора и ДКТ в Плевен, „Хага“ – постановка-кауза на Галин Стоев в Народния театър „Иван Вазов“ по текст на Саша Денисова, „Елементарните частици“ по Мишел Уелбек – спектакъл на Крис Шарков и екип от програмата „Театър+“ на Камерната сцена на Народния театър и др.

Темата за съвременните ключове на изкуството е разширена с разговор за интепретациите на картини от постоянната експозиция на „Квадрат 500“, разкрити по нов начин от 12 хореографа чрез проекта „Виртуални тела 2.0“, продуциран от Росен Михайлов. Темата за танца е продължена с анонса за новия спектакъл „Тайната Данте“, върху който работи хореографът Асен Наков. Това е мощно преоткриване на поетиката на Данте, над което работи цялата трупа на балет „Арабеск“. В екипа на постановката, чиято премиера се очаква в началото на новия сезон, е композиторът Румен Бояджиев-син, с когото хореографът успешно работи в тандем.

Източник: БНР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights