22.02.2024 | 13:01

Книгата на списание ЛИК, част от инициативата „Алеко днес“, беше представена в пресклуба на БТА в Свищов, родното място на Щастливеца

Снимка: Бисер Тодоров / БТА

Инициативата на БТА „Алеко днес“ осъществи срещи през цялата 2023 година във всички пресклубове на БТА в страната, и днес на рождения му ден след 161 години представяме специалната книга на ЛИК, посветена на Алеко Константинов в пресклуба на БТА в Свищов, родното място на Щастливеца, каза при представянето на изданието литературоведа и писател Йордан Ефтимов и допълни, че в специалния брой на списанието са събрани думите на всички участвали в тези разговори. Книжката показва спецификата на всяка една от срещите чрез репортажите на кореспондентите по места, каза Ефтимов и подчерта, че инициативата е преминала по-добре от предварителния замисъл заради пъстротата на идеите и мненията. Различни идеи, фрази, сюжетни ситуации от произведенията на му, детайли от живота на Алеко бяха интерпретирани и тълкувани от съвременна гледна точка.

Кампанията на БТА беше най-устойчивата, трайна и мащабна проява, посветена на 160 години от рождението на Алеко, каза главният редактор на ЛИК доц. Георги Лозанов. Тя не остави всичко да мине около рождения му ден, а превърна цялата 2023 година в година на Алеко Константинов. В основата на този брой на ЛИК е самата кампания, с нейните етапи, минавайки през всички пресклубове на БТА, срещите с общностите по места. Тези 160 души с по 160 думи събрахме в списанието. Тази кампания постигна медиен плурализъм на гледните точки към Алеко – 160 различни гледни точки. Това е доказателство, че плурализмът не е лозунг, още повече, че живеем във време, в което общностите се крепят от различията помежду им, посочи той. Когато сме различни помежду си, това ни прави общност, а не подобието, каза още доц. Лозанов. Кампанията се занимаваше и с това да поправя грешки в прочита на Алеко, защото без съмнение една книга е равна на прочитите, които може да произведе. Ние сме произвели различни прочити на Алеко, част от които са в някакъв смисъл срещу самия Алеко, срещу начина по който той се е опитвал да влияе върху обществото. Тези грешки обикновено са заложени от начина по, който се възприема най-популярния му герой Бай Ганьо, който е карикатура, но през годините започва да се възприема като типичен образ.

Броят на списание ЛИК на БТА за 160-та годишнина от рождението на Алеко Константинов, който представяме в Националния пресклуб на агенцията в родния му град Свищов на деня на 161-вата му годишнина, е памет за паметта, каза генералният директор на БТА Кирил Вълчев. Изданието запечатва и на хартия паметта за Алеко на живели през 2023 година българи, които БТА канеше през цялата година на разговори за него в своите национални пресклубове в цяла България, допълни той. Важно е да потърсим отговора на въпроса как пазим паметта на героите си извън дните на тържествени поводи. Тази постоянна памет за паметта има всъщност една много по-голяма цел – непрекъснато да помним, че идеалите на нашите герои не са „бошлаф“, както настоява и Алеко. И затова трябва да се опитваме и в години, в които не отбелязваме кръгли годишнини като 160-ата от рождението му през миналата година, да продължаваме да правим стъпки за поддържането на паметта на му. Вълчев подчерта, че такава стъпка е идеята през тази пролет по инициатива на БТА заедно с генералното консулство на България в Одеса да открием паметна плоча в университета в града, в който между 1881 г. и 1885 г. Алеко Константинов учи в Юридическия факултет. И тази паметна плоча да се превърне в още едно от “българските” места в Одеса, която пази спомена и за Ботев, Априлов, Вазов. Място, на което да се спират както живеещите постоянно в града 50-60 хиляди българи и още 200 хиляди в Одеска област, така и дошлите за кратко като участниците и гостите в предстоящата ХIX световна среща на българските медии, която БТА планира да организира в националния си пресклуб в Одеса с тема „Медии и общност“.

С инициативите на БТА няма как да бъде забравен Алеко и всички личности като него, каза кметът на Община Свищов д-р Генчо Генчев на представянето на специалния брой на списание ЛИК, посветен на 160-годишнината от рождението на Алеко Константинов в Националния пресклуб на БТА в Свищов. С пътя, който извървяхме за 160-годишнината, ние продължаваме с инициативите за нашия бележит съгражданин Алеко Константинов, допълни кметът. По думите му инициатива на БТА за откриване на паметна плоча на свищовския писател и общественик в университета в Одеса е още една признателност към него. Според него по този начин начертаваме целият път на Алеко и това ще остане вовеки веков. „Добра е инициативата на генералния директор на БТА Кирил Вълчев за това, че Алеко ще фигурира не само в Чикагския университет, където преди повече от седем години се издигна неговият бюст“, допълни той.

Специалното издание бе представено от генералния директор на БТА Кирил Вълчев, доц. Георги Лозанов, директор на Дирекция за знание и култура ЛИК в БТА и доц. Йордан Ефтимов, литературeн изследовател, писател и критик. Броят съдържа текстове за Алеко, състоящи се от по 160 думи на 160 българи със значимо присъствие в обществения живот. На страниците на списанието са представени някои от най-впечатляващите изказвания, появили се в резултат на дискусиите, проведени във всички национални пресклубове на БТА в страната през 2023 година.

На събитието присъстваха ректорът на Стопанската академия „Димитър А. Ценов“ проф. д-р Марияна Божинова и представители на културни институции в родния град на Алеко Константинов.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights