25.02.2024 | 10:24

Книга за изкуството на Древен Египет ще има представяне на 18 декември

Книгата „Изкуството на Древен Египет. Додинастична епоха – Старо царство“ на доктор Весела Атанасова ще има представяне на 18 декември в Института за балканистика с център по тракология при Българската академия на науките (БАН). Събитието ще е с участието на авторката и на проф. Сергей Игнатов, съобщават организаторите. 

По думите им целта на тома е да представи на българските читатели по възможно най-достъпен начин първите прояви на египетското изкуство, достигайки до класическия му вид. Книгата разглежда първите три периода от развитието на изкуството в Древен Египет – Додинастичното изкуство, изкуството на Ранното и Старото царство. Анализирани са архитектура, скулптура и релефни изображения.

Доктор Весела Атанасова e родена  през 1982 г. в град София. Завършва висшето си образование в Сорбоната във Франция, в специалност „Археология и История на изкуството“. Защитава двойна докторантура по египтология в Сорбоната и Нов български университет (НБУ).

От 2017 г. е главен асистент в Института за балканистика с център по тракология при БАН и е ръководител на проектa „Тракия и Египет в гръко-римския свят“. Преподава египетско изкуство и култура в департамент „Средиземноморски и източни изследвания“ на НБУ и в катедрата по стара история в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights