20.07.2024 | 7:05

Книга разказва историята на Докторския паметник в София

„Докторският паметник в София. Изследвания и документи“ е първото официално публикувано изследване у нас, което събира уникални и неизвестни свидетелства, свързани с историята на монумента. Книгата, която беше представена в навечерието на 145-годишнината от Освобождението на България, запълва отсъствието на документи в българските архиви по темата и създава една цялостна картина на историческата памет за монумента. В нея са поместени и нови изследвания за това как е изграден той в сърцето на София, представена е и малко познатата биография на автора на паметника – архитект Антонин Томишка.

В „Докторският паметник в София. Изследвания и документи“ може да бъде открит и списъкът с имената на всички, които са изписани върху монумента – 531 имена на загинали лекари, медицински сестри и санитари. Поместени са също така и списъците на събираните доброволни пожертвования, както и документи от Руския държавен военноисторически архив за изграждането на паметника. Автори на книгата са учените историци Елена Бугарчева, проф. Нина Дюлгерова, д-р Радосвета Кирова, д-р Радослав Симеонов и изкуствоведката проф. Благовеста Иванова. Изданието е резултат от проучванията и логистичната дейност на български и руски историци, изкуствоведи, военни и дипломати.

„Трудно се вадят такива документи от руските архиви, освен това те се опазват там специално и невинаги се дават, особено на чужденци“, каза в „Артефир“ проф. Благовеста Иванова.

От Международната конфедерация на генералите, адмиралите и офицерите от резерва със седалище в Москва са съдействали за своевременното и безплатно предоставяне на документи от руски архиви, свързани с проучвателната работа по време на подготовката на изданието.

„С тази книга смея да кажа, че сме направили първата стъпка в изследването на този толкова интересен и единствен съвсем доскоро паметник в света“, добави още проф. Иванова.

Докторският паметник в София е построен благодарение на доброволните средства, събрани от оцелелите участници във Руско-турската освободителна война и е уникален с това, че почита паметта на медиците, загинали по време на военните действия. Тържественият монумент е част от нашата история вече 145 години.

Монументът е с една класическа структура, той представлява пресечена пирамида, която води началото си още от древен Египет. Внушителен храм, който се явява като символ за обединението на народа.

„Паметникът е точно един такъв монумент в памет на загиналите медици, които са се сражавали на бойните полета и са помагали на участващите в битките за тяхното спасение. Какво по-хуманно от това! И какво по-хуманно от това да говорим в днешното време за хуманността и в името на развитието на доброто бъдеще“, твърди проф. Благовеста Иванова.

Източник: БНР

Екипът от автори на книгата – проф. Благовеста Иванова, Елена Бугарчева, проф. Нина Дюлгерова, д-р Радосвета Кирова и д-р Радослав Симеонов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights