14.06.2024 | 18:39

Кодовете на Рождественските икони, кодовете на един забравен занаят – на Бъдни вечер…

Кодовете на Рождественските икони, кодовете на един забравен занаят – на Бъдни вечер, събота – 24 декември с предаването „Памет без давност“ по ТВ „Евроком“ от 19.00 ч.

Защо празнуваме Рождество Христово на 25 декември, при положение, че датата не е известна в Евангелието?! Защо най-ранните изображения на това събитие са свързани с поклонението на влъхвите? Защо те са трима и какво кодира техния брой? А от къде идват и какво представлява звездата, която ги води? Какви тълкувания предлага един от духовните пастири на българите през Средновековието? Има ли апокрифни сюжети, които са кодирани в иконите на Рождество Христово? Отговорите Горан Благоев търси от д-р Светозар Ангелов, историк и изкуствовед, университетски преподавател. Гостът ще ни покаже и един уникален, рядък стенопис, свързан с празника, на който заедно са изобразени фигури от християнството и персонажи, свързани с античната традиция. Ще бъдем в единствените два храма, където е запазен този стенопис, пресъздаващ популярно песнопение за Рождество Христово.

Във втората част на предаването разкодираме богатото наследство на грънчарите от трънското село Бусинци, чиито произведения днес са и в световните музеи. По повод празничните дни, свързани и с народните ни традиции, Горан Благоев ви среща със семейство Стефка Бонева-Дуцова и Александър Дуцов – психоложка и биолог, които без да изоставят своите професии активно възстановяват паметта за бусинските грънчари чрез своята „Бусинска сръчкотилница“. Те ще ни споделят кое ги мотивира; ще видим част от богатата им колекция; ще чуем названията на отделните съдове; ще научим защо има специални стомни, с които кумовете са канени за сватба и какво означа „оканиче“; ще се пренесем и във времената, когато в Бусинци почти всяка фамилия е упражнявала грънчарския занаят, имала е своите тайни и знаци върху съдовете. От разговора с двамата гости ще разберете, че „грънци“ не означава нещо простовато и обикновено, а материя, която оживява от нечий талант.

Бъдете с „Памет без давност“ и на Бъдни вечер – събота, 24 декември от 19.00 ч. по ТВ „Евроком“. Може да ни гледате и онлайн на https://www.facebook.com/PametBezDavn… и в https://www.youtube.com/channel/UCbhMFX3z8XLSa3sHpcdKA6A.

Повторението на този брой е на Рождество Христово в неделя (25 декември) от 13.00 ч. и в четвъртък (29 декември) от 22.00 ч

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights