21.09.2023 | 18:57

Коледен концерт на Български камерен оркестър – Добрич – Танго, танго, танго…

Завладяващата страст на тази музика ни поднесе Български камерен оркестър – Добрич с диригент Арто Чифчиян и солисти Стоян Караиванов – бандонеон и Теодора Занева – пиано на 21 декември от в Огледална зала „Нели Божкова“.

Стоян Караиванов е първият български бандонеонист, който свири на класическата аржентинска система. Отличен е с почетна грамота за показано високо изпълнителско майсторство от Българската академия на науките и изкуствата. Носител е на престижната награда „Олга Камбурова” от церемонията „Музикант на годината – 2021”, Алегро виваче на БНР. През 2021 г. Стоян завършва майсторския клас на световноизвестения бандонеонист Хуан Хосе Мосалини. Следващата година младият изпълнител работи с маестро Даниел Бинели, бандонеонист в секстета „Танго Нуево” на Астор Пиацола, както и с Хуанхо Мосалини, преподавател по бандонеон в консерваторията „Едгар Варез”, Париж.

Стоян Караиванов свири на исторически бандонеон Alfred Arnold „semi nacarado“ от 1935 г., който е един от малкото запазени в перфектно състояние инструменти.

Теодора Занева завършва пиано в класовете на Емилия Канева и Димитър Буйнозов в НМУ „Любомир Пипков“. От 2020 г. е студент на проф. д-р Илия Чернаев в НМА „Проф. Панчо Владигеров“. Теодора е носител на множество национални и международни награди, някои от които: I-ва награда от Международен конкурс за млади музиканти, Загреб 2022; III-та награда на Х международен клавирен конкурс Лист-Барток; Финалист в Международния конкурс за млади клавирни изпълнители „Антон Рубинщайн” в Дюселдорф, Германия; I-ва награда в раздел „Пиано” на Международния музикален конкурс в Белград, Сърбия и др.

В програмата:

Ценко Минкин – Голямо концертно танго

Карлос Гардел – Танго

Астор Пиацола – Адиос Нонино

–  Микеланджело 70

–  Аконкагуа

–  Либертанго

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights