01.03.2024 | 23:56

Коледен концерт на Дейвид Маккюн и Явор Генов

Снимка: кадър YouTube

По случай приближаващите празници екипът на предаването „Музика хисторика“ ви предлага коледна програма на канадския бас Дейвид Маккюн и лютниста Явор Генов. Концертът, който се състоя на 21 декември 2022 г. в Първо студио на Българското национално радио, носи заглавието Et in terra pax и представя барокова музика на зимна и рождественска тематика.

Басът Дейвид Маккюн е роден в Едмънтън, Канада, но в момента живее във Варна. Неговият репертоар се простира от ранния барок до съвременни произведения. Бил е член на професионалните ансамбли Pro Coro (Канада), Roomful of Teeth (САЩ), Cappella Amsterdam (Нидерландия), а в момента е част от Норвежкия хор на солистите с диригент Грете Педерсен.

За тази концертна програма обединява сили с Явор Генов – българския лютнист, който последните 15 години е сред стожерите на ранната музика у нас. Изпълнител с 4 издадени компактдиска, той е чест гост на най-големите европейски сцени и фестивали и сътрудничи на имена като Ема Къркби, Андрю Лорънс-Кинг, Ларс Улрик Мортенсен и Теодор Куренцис.

Този вторник (19 декември от 14 часа) в предаването „Музика хисторика“ слушаме изпълненията на Дейвид Маккюн и Явор Генов на музика от Хенри Пърсел, Клаудио Монтеверди, Джовани Капсбергер, Стефано Ланди, Лодовико Виадана, Таркуинио Меруло и Йохан Себастиан Бах.

Източник: БНР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights