17.07.2024 | 18:30

Композитор адаптира „Четирите годишни времена“ на Вивалди към климатичните промени

Снимка: pixabay

Испански композитор и продуцент адаптира „Четирите годишни времена“ на Антонио Вивалди към мрачната действителност на глобалното затопляне, предаде Ройтерс.

В адаптираната версия Аче Коста придава по-голяма значимост и драматизъм на летния концерт, като същевременно съкращава останалите три. Коста вярва, че големият италиански композитор не би имал нищо против. 

„Мисля, че Вивалди щеше да е много по-агресивен и решителен. Ако днес някой трябваше да композира „Четирите годишни времена“ от абсолютно реалистична гледна точка, това би било откровено дръзко“, казва Аче Коста пред Ройтерс. 
 
Оригиналната творба е написана точно преди 300 години. 

Премиерата на адаптираната версия ще се състои в Мадрид по случай днешния Международен ден за активни действия срещу климатичните промени. Докато музиката звучи ще бъдат прожектирани изображения на горски пожари и други ефекти от глобалното затопляне, като например сушата.

„Иска ми се публиката да се почувства наистина притеснена в някакъв момент, когато осъзнае какво се случва“, казва Аче Коста, който е направил партитурата достъпна за всеки желаещ да свири.  

Учените свързват високите температури и сухите и ветровити условия в много части на света с изменението на климата.

Председател на Испанската асоциация по метеорология Ернесто Родригес Камино отбелязва, че въздействието на климатичните промени в Испания е очевидно.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights