23.02.2024 | 6:54

Концерт на БКО Добрич под диригентската палка на Маестра Николета Попова със солист Хуан Карлос Фернандес – Ниет (снимки+видео)

Снимки: "Подиум", Ангел Радилов

При голям интерес премина концерта под диригентската палка на родената в Добрич маестра Николета Попова с БКО със солист Хуан Карлос Фернандес – Нието, известен като „Фойерверк върху клавишите на пианото“.
Специално за БКО – Добрич и за този концерт, композиторът Йонатан Санчес бе направил аранжиментите на сюитите. Публиката още помни атмосферата на концерта на 25 октомври 2022 г., когато Български камерен оркестър – Добрич под нейната палка и солист Виктор Теодосиев – валдхорна получиха нестихващи овации.
Меломаните и ценителите на изкуството се насладиха на една испанско – латиноамериканска музикална фиеста с произведенията на Хоакин Турина (1882 – 1949) – Симфонична рапсодия, оп.66;
Сюита върху Испанско Пасо добле;
Сюита върху Мексиканско Коридо
Хоакин Родриго (1901 – 1999) – Сюита из Концерта „Аранхуес“;
Сюита върху Испански Сарсуели;
Сюита върху Аржентински танга
Артуро Маркес (1950 г.) – Танц № 2.

Николета Попова е родена в Добрич и любовта й към класическата музика е вдъхновена от концертите на БКО – гр. Добрич още под диригентството на Йордан Дафов, на които е присъствала като дете и дори е била солист-пианист на детски такива. Завършила е хорово дирижиране в НМА „Проф. Панчо Владигеров“ в класа на проф. Крум Максимов, специализирала е при Йоханес Принц в Университета по изкуствата в Грац и има докторска степен от Университета в Лас Палмас. От 2006 г. преподава специалност Дирижиране в Консерваторията на Канарските острови и ръководи симфоничния оркестър и хоровете на Академията. През тази година дебютира и с Държавния симфоничен оркестър на Латвия. Следват концерти с унгарския Национален симфоничен оркестър Сегед и Португалския атлантически оркестър. Притежава богат и разнообразен репертоар като хоров и оркестров диригент. Изнася дидактически концерти, прави филмови и телевизионни записи. Полуфиналист на Taki Concordia Conducting Fellowship 2019 /основан и режисиран от маестра Марин Алсоп, председателстван от Бернард Хайтинк/. Една от нейните основни характеристики е гъвкавостта да изпълнява артистичните предложения според нуждите и изискванията на съответния ансамбъл. От 2023 г. Николета Попова е професор по Хорово дирижиране в Консерваторията на Арагон.

Хуан Карлос Фернандес – Нието е роден в Саламанка, Испания и започва да учи пиано и цигулка на четиригодишна възраст. След това дебютира на шестнадесет години с Оркестъра на Гранада, изпълнявайки Концерт за пиано в ре минор на Моцарт под диригентството на Лутц Кьолер. Самото изпълнение е толкова впечатляващо, че го излъчват на живо по Националното радио на Испания. Израстването в различни региони на Испания и по-късното му преместване в САЩ обогатяват неговата музикална личност и уникалния му стил на изпълнение, който е възхваляван от международната преса като комбинация от „страст, душевност и виртуозност“. Хуан Карлос Фернандес – Нието е учил в Испания при Клаудио Мартинес-Мехнер и в САЩ при Урсула Опенс и Борис Берман. Има дипломи от Сити Юнивърсити на Ню Йорк и Академията по музика на Йейл. Носител е на лауреатски звания от много престижни международни конкурси и е осъществил много звукозаписи. Дебютният му албум „Карнавал“ с произведения от Шуман е издаден през 2022 г. А последният „Иберийски танци“ включва произведения на Балакирев, Ляпунов, Албениз и Мачавариани. Хуан Карлос е първият испански пианист, който някога е записвал „Islamey“, виртуозния tour-de-force от Милий Балакирев, който му донася номинация за престижните Международни награди за класическа музика.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights