25.04.2024 | 8:11

Концерт на Български камерен оркестър – Добрич с диригент Арто Чифчиян

На 10 април, сряда 2024 г. от 18.30 ч. в Огледална зала „Нели Божкова“ нашият камерен оркестър ще поднесе на добричката публика славянска музика от малко познати автори. Маестро Чифчиян е подбрал интересна програма за почитателите на класиката.

Миечислав Карлович /1876-1909/ е полски композитор, роден  в семейство на музиканти. Учи цигулка във Варшава, а в Берлин при Хайнрих Урбан, на когото по-късно посвещава Серенадата си за струнни. Творчеството му е свързано с традициите на полската музика и заема важно място в нея между Фредерик Шопен и Карол Шимановски. Произведенията му носят драматични настроения, но поразяват слушателите с тънкия си лиризъм. Влияние върху композитора оказва поезията на символизма. Занимава се и с изпълнителска и обществена дейност. Познати на меломаните са неговите „Концерт за цигулка“, „Вековни песни“, „Литовска рапсодия“.

Леош Яначек /1854-1928/ е най-значимата фигура в чешката музика след поколението на  Бѐдржих Сметана и Антонин Дворжак. Учи в Прага, Лайпциг и Виена. През 1881 г. той основава и ръководи училище за органисти в Бърно. По-късно е диригент на Чешкия филхармоничен оркестър. През 1919 г. става професор по композиция в Пражката консерватория. Кариерата му на оперен автор започва сравнително късно, но сценичните му произведения се нареждат сред шедьоврите на оперната музика на ХХ век. Неговата „Глаголическа меса“/1926 г./ е написана на литургичен старославянски език и принадлежи към най-значимите хорови композиции за това време. Автор е на оперите: „Шарка“, „Йенуфа“, „Катя Кабанова“, комичната опера „Хитрата лисичка“. Композирал е и редица инструментални камерни произведения: „Тарас Булба“-рапсодия за оркестър, Концерт за две цигулки, виола, пиано, кларинет, фагот и валдхорна и др.

Алфред Шнитке /1934-1998/ е роден в гр. Енгелс, в немско-еврейско семейство от Поволжието. Започва да учи музика във Виена. Шнитке завършва композиция в Московската консерватория и работи там до 1972 г. Следващите години се препитава с композирането на филмова музика. През 1990 г. се установява в Германия, където преподава във Висшето училище за музика и театър в Хамбург. Днес творчеството му е част от класиката на ХХ век. Негови са оперите: „Живот с идиот“, „Джезуалдо“, 9 симфонии, балета „Пер Гинт“, 6 кончерти гроси, камерно-инструментална музика.

ПРОГРАМА:

Миечислав Карлович /1876-1909/ – Серенада за струнен оркестър, оп. 2

Леош Яначек /1854-1928/ – Сюита за струнен оркестър

Алфред Шнитке /1934-1998/ – Триптих 

На рояла Детелина Василева-Димитрова

Билети на касата на Концертна зала „Добрич“

понеделник – четвъртък, 10.00 – 17.30 ч., тел. 0899560602

Цена 5 лв., за пенсионери и учащи 2 лв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights