26.02.2024 | 9:35

Концерт на Габриеле Страта в София

В рамките на проекта Млади италиански таланти по света, създаден в сътрудничество с Министерството на външните работи и международното сътрудничество и Италианския национален комитет по музика (CIDIM), на 18 януари 2024 в 19.00 часа в Софийската градска художествена галерия ще изнесе концерт италианският пианист Габриеле Страта, съобщават организаторите от Италианския културен институт в София и италианския национален комитет по музика CIDIM.

Входът за концерта е свободен.

Програма включва следните композиции:

Фредерик Шопен (Желазова Вола, 1 март 1810 – Париж, 17 октомври 1849)

Ноктюрно оп. 15 N°1 във фа мажор

Ноктюрно оп. 15 N°2 във фа диез мажор

Ноктюрно оп. 15 N°3 в сол минор

Муцио Клементи (Рим, 23 януари 1752 – Ившам, 10 март 1832)

Соната оп. 40 N°2 в си минор

Molto adagio e sostenuto – Allegro con fuoco e con espressione

Largo, mesto e patetico – Allegro

Йоханес Брамс (Хамбург, 7 май 1833 – Виена, 3 април 1897)

Соната във фа минор N°3 оп.5

Allegro maestoso

Andante espressivo

Scherzo: allegro energico

Intermezzo: Andante molto

Finale: Allegro moderato ma rubato

Габриеле Страта е млад и талантлив италиански пианист. На 19 годишна възраст завършва  Master of Music и Master of Musical Arts в Йейлския университет, а през 2023 получава Artist Diploma от Гилдхол скул в Лондон, както и диплома с пълно отличие и почетна награда от Италианската национална академия „Св. Сесилия“ в Рим. Изявява се редовно на най-престижните сцени в Италия и в чужбина като Берлинската филхармония, Германския симфоничен оркестър, Барбикан сентър и Кадоган хол в Лондон, театър Ла Фениче във Венеция с орестъра на театъра, Националния център за сценични изкуства в Мумбай с Индийския симфоничен оркестър.

Между отличията, които е получил, могат да бъдат споменати приза „Венеция“ – първа награда единодушно по време на XXXV издание през 2018 г., по повод на който бива отличен от Президента на Италия и получава Медал на Италианския сенат, както и първа награда и наградата на публиката на международния конкурс по пиано в Рио де Жанейро през 2023 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights